Catalonia Talent

Catalonia Talent

S’enlaira l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit català

22 de març de 2021

Articles - Ciència i Coneixement

L'Enxaneta ja és a l'espai. Segons els experts, el coet ha superat ràpidament la zona de risc i, per tant, el llançament ha estat un èxit. 

Després de dos intents fallits, aquest dilluns el cosmòdrom rus de Baikonur ha llançat el satèl·lit català. Enxaneta és el nom amb què s'ha batejat el nanosatèl·lit de la Generalitat, escollit amb un 20% dels vots dels infants i seguidors de l'Info K. El nanosatèl·lit s'ha posat en òrbita en el marc de l'Estratègia NewSpace del Govern català, que busca impulsar el sector aeroespacial.

El coet s'havia d'enlairar aquest dissabte a les 7.07 (hora catalana) des del cosmòdrom rus de Baikonur, a Kazakhstan, però mitja hora abans del llançament aquest es va retardar 24 hores a causa d'un "problema tècnic". Finalment, el coet s’ha enlairat aquest dilluns a les 07:07 hores (hora catalana) i ha estat transmès en directe per Roscomos, l'agència espacial russa. 

El nanosatèl·lit català és el primer dels dos petits satèl·lits que planeja posar en òrbita el Govern per millorar la connectivitat de Catalunya i l'observació de la Terra. Tant l'Enxaneta com el segon aparell que serà llançat a la fi d'aquest any o principis del 2022 han estat desenvolupats per les empreses Open Cosmos i Sateliot —a través d'un contracte licitat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)— i la seva gestió i control es realitzaran des de l'estació terrestre situada en l'Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà).

La Generalitat confia que aquest sector en creixement generarà 1.200 llocs de treball en els propers 4 anys i 280 milions d'euros de facturació.

Temes espaiEnxanetananosatèl·litGeneralitat de Catalunyacatalà

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x