Catalonia Talent

Catalonia Talent

Obre portes Advanced Factories, la fira de la innovació a la indústria

29 de març de 2022

Articles - Indústria i Territori

La sisena edició del saló i congrés tecnològic Advanced Factories ha obert les portes aquest dimarts al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) superant les xifres prepandèmia: 19.000 professionals inscrits, 351 empreses expositores i un impacte econòmic a la ciutat de 35 milions d'euros.

El saló presenta enguany un total de 671 novetats tecnològiques en l'àmbit de l'automatització industrial, la robòtica i la intel·ligència artificial: des d'unes ulleres de realitat virtual per formar enginyers fins a un dron per al manteniment de grues passant per una exposició de tecnologies 4.0 en un camió. "Està començant la dècada de la robòtica de servei", ha apuntat director d'Advanced Factories, Albert Planas.

"Estem parlant de robots que no només estaran en les plantes industrials, sinó en d'altres àmbits com l'hostaleria o el comerç", ha precisat Planas, que també ha assenyalat la necessitat d'una "relocalització industrial" com a prioritat de futur. "Ens ha hagut d'arribar una pandèmia, un vaixell embarrancat al canal de Suez i una guerra a Ucraïna per veure que hem de ser autosuficients a nivell industrial", ha constatat el director d'Advanced Factories. "Vam començar a produir a Àsia fa uns 40 o 50 anys atrets per la mà d'obra barata i ara això ja no és un factor de competitivitat", ha recordat Planas.

"Relocalitzar la indústria a Europa és una prioritat"

"Avui en dia la competitivitat és l'automatització, la robòtica i no contaminar amb vaixells traslladant milers de contenidors a d'altres parts del món", ha enumerat el director d'Advanced Factories. "El nostre primer mercat és l'europeu i relocalitzar la indústria a Europa és una prioritat ara mateix", ha reblat Planas. Una reflexió que ha compartit també el secretari general d'Indústria i Pimes del govern espanyol, Raúl Blanco, que ha afirmat que Europa "està pagant" la deslocalització dels anys 90, especialment en el sector de l'electrònica. Blanco ha posat d'exemple com el continent europeu s'ha adonat de la manca de material sanitari al principi de la pandèmia i també de la falta semiconductors en els últims mesos.

"Aquesta actitud naïf i ingènua d'Europa s'ha acabat", ha sentenciat el secretari general d'Indústria i Pimes del govern espanyol, que ha participat a la inauguració de la sisena edició del saló Advanced Factories juntament amb la tercera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; el vicepresident i conseller d'Indústria del govern de l'Aragó, Arturo Aliaga; el president d'Advanced Factories i l'AER, Salvador Giró, i el director executiu d'ACCIÓ, Joan Romero. "Com a Govern ens hem fixat el repte que el 90% de les empreses de Catalunya hagin incorporat tecnologies 4.0 abans del 2030. I això és un repte majúscul", ha avançat el mateix Romero.ACN

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x