Catalonia Talent

Catalonia Talent

‘Nutrivision’: Innovació educativa amb realitat virtual per conscienciar infants sobre els riscos de les begudes energètiques

10 de juny de 2025

Articles - Gastronomia i alimentació

Un projecte innovador liderat pel Kid’s Cluster ha començat a aplicar experiències immersives amb realitat virtual per sensibilitzar infants d’entre 10 i 12 anys sobre els efectes del consum de begudes energètiques. Aquesta iniciativa, anomenada ‘Nutrivision’, busca millorar el coneixement dels alumnes sobre la composició i les conseqüències per a la salut d’aquest tipus de productes, que cada cop es comencen a consumir a edats més primerenques, sovint al voltant dels 12 anys.

El projecte ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, que hi ha contribuït amb un ajut de 69.000 euros en el marc de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinada a clústers. La motivació de Nutrivision neix de l’augment preocupant dels índexs de sobrepès i obesitat entre la població infantil, derivats de l’abandonament de patrons alimentaris saludables i l’increment del consum de productes altament processats i ensucrats.

Amb aquesta iniciativa, es vol ampliar el coneixement sobre nutrients i aliments saludables entre els alumnes de 5è i 6è de primària, alhora que se’ls ofereixen eines pràctiques per millorar les seves eleccions alimentàries. L’enfocament pedagògic escollit es basa en l’aprenentatge vivencial i la tecnologia immersiva, incorporant dispositius de realitat virtual que permeten als infants viure una experiència educativa més emocional, participativa i transformadora. Segons Anna López, clúster manager del Kid’s Cluster, aquest tipus de recursos “faciliten la captació de l’atenció dels alumnes i reforcen la seva motivació i implicació”.

Durant el projecte, els alumnes visualitzen un vídeo immersiu en realitat virtual i participen en un taller educatiu centrat en les begudes energètiques. Els primers resultats de la prova pilot mostren un increment significatiu en la percepció crítica dels alumnes envers aquests productes. Concretament, el percentatge de participants que reconeixien que les begudes energètiques poden ser perjudicials ha passat del 79% al 92%, mentre que un 66% menys d’infants pensaven que aquestes begudes aporten energia, i un 56% menys creien que redueixen el cansament. A més, mentre que només un 63% dels alumnes sabien abans que aquestes begudes contenen sucre, després de l’experiència el 100% ho identificava correctament.

El desenvolupament del projecte ha estat possible gràcies a una col·laboració multidisciplinària entre diversos agents del territori. Alimenta ha aportat el rigor científic per a l’elaboració dels continguts; Seeds Experience s’ha encarregat del disseny i la producció de l’experiència immersiva; la Universitat de Barcelona ha fet la validació dels processos i l’avaluació de l’impacte; i tbkids ha contribuït amb la seva expertesa pedagògica en el treball amb infants, famílies i escoles. Aquesta aliança de talent català demostra el potencial transformador d’un model educatiu innovador que integra tecnologia, ciència i compromís social per generar un impacte real i mesurable entre les noves generacions.

Contingut relacionat

Carregant...
x