Catalonia Talent

Catalonia Talent

Nou programa de Turisme de Barcelona per impulsar el turisme científic

4 de maig de 2022

Articles - Comerç i Turisme

Turisme de Barcelona ha presentat avui “Barcelona, destí ciència”, un nou programa pensat per promoure el turisme científic a través de la creació de productes científics i tecnològics. Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en l’objectiu de crear nous recursos turístics per tal de diversificar i adequar el relat de Barcelona d’acord amb els atributs de la ciutat. El Consorci presenta, així, tota una nova línia de propostes al voltant de l’oferta turística que té com a eix temàtic la ciència, tecnologia i la innovació, posant el coneixement científic a l’abast del públic visitant i en el marc del Pla 2020-2023 que vol situar Barcelona com a ciutat de ciència a escala nacional i internacional.

Per això, s’ha creat un programa amb nous continguts al voltant de la ciència, amb productes i experiències turístiques com rutes científiques, visites a espais i centres, alguns d’ells programats a mida –sota demanda- per promoure i donar a conèixer els diferents equipaments de la ciutat.

Per promocionar el programa s’ha fet una estratègia de comunicació per arribar tant a l’interlocutor professional que pertany a l’ecosistema científic (MICE) a través de les candidatures per a la captació de congressos científics, com també al gran públic final que vol venir a Barcelona a passar unes vacances. Per això, s’ha fet una campanya amb un vídeo per arribar al públic final donant a conèixer l’oferta segons els diferents perfils identificats i a partir dels atractius de la ciutat.

“Barcelona, destí ciència” presenta 46 llocs d’interès i visites classificades segons cada disciplina. Es tracta en definitiva d’una selecció de punts d’interès que tenen com a denominador comú la divulgació de la ciència, la tecnologia i la innovació. Els museus de ciència, el superordinador més potent de l’Estat espanyol o un teatre anatòmic del segle XVIII són algunes de les propostes. El Barcelona Supercomputing Center , el CosmoCaixa, l’Observatori Fabra, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, el Parc de recerca Biomèdica de Barcelona, l’Umbracle o el Viver de Plantes de Tres Pins són alguns dels llocs seleccionats a Barcelona, Destí Ciència.

També s’han creat 7 rutes científiques, en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) , per a conèixer el llegat de la ciutat en ciència.

  • Ruta Edificis Sostenibles 22@: Un itinerari pel districte 22@ on es poden veure alguns d’aquests edificis construïts amb mecanismes i materials que afavoreixen l’estalvi energètic i redueixen l’impacte ambiental.
  • Ruta Barcelona tecnològica 22@. Un recorregut pels edificis més destacats relacionats amb la ciència i la tecnologia. En aquest districte hi conviuen les empreses més tecnològiques amb els comerços tradicionals del barri. Aquesta ruta proposa veure el contrast de la vella amb la nova economia, una activitat econòmica centrada en les tecnologies de la informació i la comunicació, les tecnologies mèdiques, els media, l’energia i el disseny.
  • Ruta Vestigis industrials 22@Barcelona. Amb la Revolució Industrial del s. XIX i el desenvolupament de la indústria tèxtil, es van construir una gran quantitat de fàbriques al barri del Poblenou, que va passar a ser conegut com “El Manchester català”. Un itinerari per retrocedir en el temps i conèixer els vestigis industrials per contemplar-ne l’arquitectura i descobrir com s’ha reinventat.
  • Ruta de la Innovació 22@. Un viatge per la Barcelona de la innovació amb aquesta ruta pel districte 22@ i els seus edificis intel·ligents. Des de l’edifici MediaTic fins al Parc de Recerca Biomèdica o Ca l’Aranyó. Una mostra de l’arquitectura d’avantguarda, en amplis carrers equipats amb els serveis més avançats, zones verdes, centres de formació, empreses tecnològiques i edificis innovadors i sostenibles
  • Ruta de la llum. Aquesta ruta ofereix un conjunt de propostes per recórrer de dia o de nit per gaudir de l’observació i l’estudi del sol i conèixer la història de la primera central elèctrica d’Espanya, la Societat General d’Energia i com aquesta va canviar la vida a la ciutat.
  • Ruta Einstein. Una ruta per seguir els passos del científic Albert Einstein quan aquest va visitar la ciutat el 22 de febrer de 1923 amb llocs tan emblemàtics com l’Institut d’Estudis Catalans, l’Escola industrial o la reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. La seva estada va causar una gran expectació i van ser uns dies molt importants per a la ciència a Barcelona.
  • Ruta de les dones científiques. Itineraris per descobrir la història d’algunes dones científiques que formen part del relat de la ciutat a través de les especialitats en què van destacar, així com les institucions i els espais que van ser clau per desenvolupar la seva carrera. Aquesta ruta científica és un homenatge a les dones que van revolucionar el món de la ciència. Francesca Bonnemaison, Dolors Aleu o Rosa Sensat per citar-ne algunes.

L’oferta al voltant de la ciència es complementa amb una Agenda temàtica, que es podrà consultar a la Web Visitbarcelona i que s’actualitzarà a diari, amb tots els esdeveniments i actes que es produeixen a la ciutat al voltant de la ciència i la tecnologia.

Per arribar als diferents tipus de públic que poden estar interessats en la ciència,   Turisme de Barcelona ha definit 6 tipus de persones o audiències amb l’objectiu de conèixer els seus interessos i preocupacions i adaptar els continguts per a cadascun d’ells amb una proposta de valor feta a mida. Aquests 6 perfils son el científic, l’estudiant, l’eco conscient, el familiar, el cultural, i el genèric. En base a aquests 6 perfils s’ha creat una estratègia de continguts transversal, per oferir a cada tipus de persona rutes i visites a equipaments proposant el producte o experiència a tots els perfils definits.

Per a la realització d’aquest programa, s’ha treballat amb la complicitat i col·laboració del teixit científic de la ciutat com ara la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi); 22@ Network; Barcelona Centre Universitari (BCU); SciTech Diplohub, i amb l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa i Promoció Econòmica (Àrea d’Empresa, Emprenedoria i Innovació).

Contingut relacionat

Carregant...
x