Fruit de l’aliança entre el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, a través de la Direcció General de Societat Digital, i l’associació Tech Barcelona, s’ha presentat a Barcelona el capítol català de la iniciativa, que neix amb un doble objectiu: donar visibilitat al talent digital i tecnològic femení català arreu del món i internacionalitzar les actuacions que es duen a terme a Catalunya per promoure la presència, l’apoderament i el lideratge de les dones en el sector TIC, com ara les incloses en el Pla DonaTIC, el pla estratègic de país impulsat per Polítiques Digitals.
En aquest sentit, per a la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, que exercirà d’ambaixadora de la iniciativa global a Catalunya, la creació del capítol català de ‘Women in Tech’ “suposa una gran oportunitat per internacionalitzar el Pla DonaTIC i posicionar Catalunya en aquesta gran xarxa global, on podrem compartir i intercanviar experiències i coneixements en l’àmbit del foment i la visualització del talent femení en el sector digital i tecnològic”. Barbany afegeix que “per tirar endavant aquesta iniciativa, comptem amb un soci estratègic, Tech Barcelona, que ens permetrà sumar sinergies amb l’ecosistema digital i tecnològic català amb l’objectiu comú de fer créixer la presència, la visibilització i el lideratge de les dones en aquest àmbit”.
La xarxa està oberta a la participació de persones o entitats que s’hi vulguin afegir tant per participar en les activitats com per col·laborar en la iniciativa com a voluntàries o mentores. El registre està obert des d’avui en aquest enllaç.
L’aposta de Polítiques Digitals i Tech Barcelona de sumar Barcelona i Catalunya a la xarxa Women in Tech respon, sobretot, a la coincidència dels objectius globals amb els locals. L’organització internacional promou l'apoderament de les nenes i les dones a tot el món, centrant-se en l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 5b: assolir la igualtat de gènere aprofitant les tecnologies. Per fer-ho, l’organització actua a través de quatre àrees d’enfocament: esdeveniments, programes d’educació, emprenedoria i inclusió social. Des del 2018, les accions de Women in Tech en aquests quatre grans eixos han impactat directament en més de 200.000 dones a tot el món.
Aquestes mateixes àrees s’estan treballant en diferents institucions i entitats catalanes, tant des del sector públic com del privat, i per això, s’ha fet l’aposta per sumar-se a aquesta associació creant el capítol català a Barcelona: per contribuir des de Catalunya a complir i treballar els objectius de la global Women in Tech i, al mateix temps, assolir els objectius específics del capítol català i maximitzar-ne l’impacte.
En aquest sentit, el pla d’acció del capítol català per aquest any inclou la promoció d’esdeveniments, activitats d’emprenedoria i networking i programes de mentoratge i formació sota el segell ‘Women in Tech Barcelona’. L’impacte que se n’espera és un augment del nombre de noies interessades per la tecnologia i les vocacions STEM, del nombre de dones participant com a ponents en congressos i esdeveniments internacionals de tecnologia, i del nombre de dones en llocs directius i de lideratge de l’ecosistema digital i tecnològic.
“Des de Tech Barcelona, ja fa anys que treballem per avançar cap a la paritat en el sector tecnològic, i poder reforçar aquesta aposta amb un segell global com és Women in Tech i amb el suport institucional de la Generalitat ens ha de permetre arribar més de pressa als objectius: tenir més dones a la comunitat, més dones expertes i fer-les més visibles”, diu Mar Galtés, directora de desenvolupament corporatiu de Tech Barcelona. “Tenir role models és fonamental per generar canvi i aprofitarem tota la nostra estructura d’activitats, comunitat i continguts per fer-ho possible”, afegeix.
La creació i impuls del capítol català de Women in Tech s’alinea, doncs, amb els quatre eixos d’actuació del Pla DonaTIC impulsat pel Govern a través de Polítiques Digitals per consolidar i seguir aprofundint en polítiques públiques que impulsin i reconeguin el paper de la dona en l’àmbit de les TIC: fer les TIC atractives per al talent femení del futur; visibilitzar la dona tecnològica i els continguts creats per dones; formar i capacitar digitalment a tothom; i promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria.