Catalonia Talent

Catalonia Talent

Neix Smart Networks, un projecte que promou la connectivitat en entorns de difícil accessibilitat

22 de juliol de 2021

Articles - Tecnologia

Promoure la connectivitat en entorns de difícil accessibilitat per explorar noves aplicacions basades en casos d’ús reals és l'objectiu del projecte Smart Networks, una de les primeres xarxes privades 5G autònoma impulsada per Neutroon.

Aquesta és una de les primeres vegades que s’utilitza el mètode de slicing per xarxes 5G per a una prova de concepte a Espanya. Les xarxes 5G cobreixen una gamma extremadament àmplia de casos d’ús que van des de solucions d’IoT, simple accés a Internet o entreteniment, fins a usos de missió crítica, com vehicles autònoms o operacions quirúrgiques de forma remota. L’slicing permet crear múltiples xarxes virtuals en una infraestructura física comuna compartida que ofereixen xarxes virtuals dedicades per satisfer les necessitats específiques de les diferents aplicacions, serveis, dispositius, clients o operadors. Amb el concepte de slicing, la 5G consolida i fa accessible tota una sèrie de tecnologies prèviament disponibles de forma aïllada, com ara les xarxes definides per software (SDN) i les funcions de xarxa virtualitzades (VFN).

El projecte consta de tres demos:

  • Xarxa privada 5G SA: aquesta xarxa proporcionarà connectivitat avançada a la masia ubicada en una zona rural on l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) gestiona Valldaura Labs. Això li donarà a l’IAAC un banc de proves real per provar les seves diferents innovacions de ciutats intel·ligents. La xarxa 100% híbrida i de múltiples proveïdors, proporcionada per Neutroon, permet l’slicing d’extrem a extrem amb només uns pocs clics per garantir latències baixes i SLAs garantits.
  • Realitat Augmentada (RA): consisteix en la creació d’una experiència de Realitat Augmentada dins del projecte IAAC Biocities. A través de la connectivitat que ofereix la xarxa privada 5G SA i una aplicació de Realitat Augmentada, l’usuari podrà obtenir una sèrie de dades sobre l’origen de cadascuna de les peces de fusta de km 0 que s’han utilitzat per construir els panells de manera contralaminada que estructuren el Voxel, una cabina de quarantena dissenyada per al confinament d’una persona. Les dades que es poden extreure de la fusta són l’espècie, les coordenades de l’arbre original, el volum, el carboni segrestat i les fotos de l’arbre original.
  • Fabricació additiva: implica la creació d’una eina de comunicació d’igual a igual basada en la credencial d’identitat per crear una xarxa de comunicació privada entre l’IAAC i els diferents hubs d’impressió 3D ubicats a Barcelona. L’objectiu és oferir a l’usuari una experiència 360 en la qual pugui accedir de forma segura a qualsevol centre d’impressió 3D, seleccionar la impressora que necessita i imprimir l’arxiu de forma segura sense comprometre la privacitat de les seves dades personals. Un cop impresa la peça, la màquina enviarà un missatge al servei de missatgeria per recollir-la i després entregar-la al destinatari. I això és possible gràcies a la solució de Caelum que utilitza tecnologia blockchain i Identity. Digital Soberana crea un ecosistema segur que permet una interoperabilitat real entre les organitzacions que formen part del procés i proporciona als usuaris credencials d’accés segur per interactuar entre dispositius.

La col·laboració, l’element clau del projecte

 El projecte pilot ha estat desenvolupat per MWCapital i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, amb el suport de Caelum Labs, Neutroon i Italtel, en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, i compta també amb la col·laboració de MásMóvil, l’Associació Nacional d’Operadors de Telecomunicacions i Serveis d’Internet (Aotec), i el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en el marc de les estratègies 5G i Blockchain de la Generalitat de Catalunya. La seva implantació s’ha dut a terme a Valldaura Self-Sufficient Labs, una instal·lació de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya ubicada al Parc Natural de Collserola.

Amb aquest projecte s’analitzarà com la tecnologia 5G pot millorar l’optimització dels processos interns, tant operatius com de manteniment; nous serveis per millorar l’experiència de l’usuari final; promoure el desenvolupament i el testatge de xarxes de propera generació com la 5G, WiFi 6, o IoT, entre d’altres.

Temes 5gBarcelonatelecomunicacionsinternet

Contingut relacionat

Carregant...
x