Catalonia Talent

Catalonia Talent

Neix el Barcelona Hub d'Art, Ciència i Tecnologia

23 de desembre de 2020

Articles - Cultura

Explorar i desenvolupar les interseccions entre art, ciència i tecnologia per enfortir la transformació digital de la societat. Aquest és el propòsit del Barcelona Hub d’Art, Ciència i Tecnologia (Artech Hub), que s’ha presentat avui. Es tracta d’una iniciativa transversal impulsada amb el suport d’institucions com l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona. Amb tot, l’objectiu d’aquest projecte és fer de Barcelona un pol global de recerca, formació, difusió, transferència i producció en aquest àmbit.

En la presentació, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha destacat que “en la complexitat del segle XXI, estem convençuts que les aliances són l’única manera d’assolir els grans reptes de transformació que li calen a la societat. Gràcies a tothom per ser-hi'.

La consellera Ponsa ha recordat que “aquestes darreres setmanes, hem presentat tres projectes que comencen a caminar amb el binomi cultura i innovació per bandera: Catalunya com a motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa, la cultura al servei de la salut de persones amb malalties mentals i el Hub d’Art, Ciència i Tecnologia que presentem avui. Perquè la cultura són arrels, però també és futur.’

De la seva banda, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha subratllat que aquest projecte “apareix en el moment oportú.” Grau ha recordat que un patrimoni cultural ric com el català “és una bona base però no una garantia del desenvolupament present i futur de la cultura”. En aquest sentit, Grau considera que Artech “contribuirà a fer un salt endavant en la transferència del coneixement del món artístic que tant necessitem”, ja que “la prosperitat econòmica ha d’anar acompanyada del desenvolupament cultural”.

Amb un model de governança compartida, l’Artech Hub està integrat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Fira de Barcelona, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), Barcelona Tech City, Hangar, la New Art Foundation i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).


L’impuls transformador de la confluència de l’art, ciència i tecnologia

Aquest projecte busca interconnectar i incentivar la col·laboració entre sectors i institucions per aprofitar el gran potencial que té el treball conjunt en els àmbits de l’art, el disseny, la ciència i la tecnologia. En els processos creatius – plasmats en arts experimentals, aplicades, o en productes industrials–  no existeixen les fronteres entre aquests àmbits. Fomentar-ne la relació pot aportar un coneixement molt valuós per superar els reptes de la transformació digital, en un moment en què la pandèmia ha fet encara més evident l’aportació de les tecnologies digitals al desenvolupament de la societat.

Barcelona té actualment molts agents que treballen en aquest àmbit en el qual conflueixen l’art, el disseny, la ciència i la tecnologia, però ho fan separadament. L’Artech Hub vol articular la col·laboració i fomentar les sinergies entre tots aquests agents, ja siguin centres de recerca, universitats, espais expositius, centres de producció artística o d’innovació. 


Recerca, producció, difusió i formació

Les institucions que formen part de l’Artech Hub treballaran a partir d’ara en la posada en marxa de programes transversals per impulsar la recerca, la producció, la difusió i transferència de coneixement i la formació sobre les interconnexions entre l’àmbit artístic i científico-tècnic.

A més de promoure l’avenç del coneixement en camps interdisciplinaris, es promouran residències d’artistes en grans infraestructures científiques, socials i educatives, i es facilitarà la producció artística i la participació ciutadana.

L’Artech Hub també crearà les activitats i les col·laboracions necessàries per tal de transferir coneixement artístic i tecnològic a la indústria, incentivar-la i facilitar noves oportunitats de negoci, per consolidar el teixit productiu.

 

Espais per crear connexions

Per desenvolupar aquest programes, l’Artech Hub tindrà una dimensió híbrida, ja que utilitzarà indistintament entorns virtuals i espais ja existents, com ara centres de creació, infraestructures científiques, centres de recerca, empreses i festivals i esdeveniments sobre art, ciència i tecnologia.

Per tal de vertebrar la connexió entre el teixit productiu, les indústries culturals i els creadors, Fira de Barcelona ha posat a disposició de l’Artech Hub part del Palau Alfons XIII, que flanqueja la font Màgica de Montjuic. Amb aquest propòsit es pretén connectar els grans esdeveniments firals de caràcter tecnològic que se celebren a Barcelona amb la comunitat artística i creativa de la ciutat.

Es tracta d’un espai de 7.200 m2 que, un cop restaurat, podria esdevenir la seu d’aquesta iniciativa i acollir-hi un centre de recerca, una acceleradora d’empreses creatives, laboratoris i tallers per a la comunitat artística. A més, l’edifici inclouria showrooms per a la presentació de projectes, obres o innovacions de la indústria creativa i acolliria activitats de difusió, oferint oportunitats per a tota la comunitat artística, científica i industrial de la ciutat i per a tota la ciutadania. 

Aquest Palau se situa en l’entorn d’un conjunt d’equipaments culturals a la muntanya de Montjuïc, com el MNAC, la Fundació Mies Van der Rohe, la Fundació Miró, Caixa Fòrum, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Mercat de les Flors, el que permetrà crear sinergies amb aquest conjunt d’equipaments culturals. En la rehabilitació d’aquest equipament es vol crear espais oberts i de relació per fer accessible el conjunt de l’activitat que s’hi desenvolupi a tota la ciutadania.

El Barcelona Hub d’Art, Ciència i Tecnologia treballarà en la seva programació amb la voluntat de fomentar la participació i l’intercanvi entre societat i teixit productiu, i esdevenir un espai obert a Barcelona i al món. 

Contingut relacionat

Carregant...
x