Catalonia Talent

Catalonia Talent

Més de 400 inscrits en la segona edició de Crafts NOW d’Artesania Catalunya, enguany enfocada a projectes amb compromís social

27 de novembre de 2020

Articles - Economia

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat, ha celebrat avui, en format digital, la segona edició de “Crafts NOW. Jornada al voltant de l’artesania i la innovació”, un espai de trobada, coneixement i debat adreçat a professionals i estudiants del sector de l’artesania. La Jornada s’ha centrat en l’ús del plàstic en l’artesania i la innovació envers el tractament, manipulació i impacte mediambiental d’aquest material. Més de 400 persones s’han inscrit prèviament, per seguir, via streaming, aquesta segona edició de Crafts NOW, enfocada enguany a projectes amb compromís social i mediambiental.

En el marc de la Jornada, la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha volgut “agrair el suport i la complicitat de l’A-FAD i la FAAOC en el projecte, una iniciativa que forma part del Programa Talent Jove 2019-2022, amb el que volem promoure el talent emergent cap al sector artesanal, facilitar el relleu generacional i impulsar la creació d’empreses joves”. Així mateix, la directora ha assenyalat que “aquesta edició ve marcada per una crisi sanitària que ha accelerat molts canvis, econòmics i socials, i que també ha provocat canvis en els valors”. En aquest sentit, Muntsa Vilalta ha explicat que ara “ens trobem uns consumidors més ètics, més responsables, que valoren més que mai l’artesania, la producció sostenible, la proximitat. Uns valors que són intrínsecs a l’artesania, que ara prenen més importància que mai i que ens plantegen noves oportunitats”. La directora Muntsa Vilalta ha remarcat, doncs, que “avui és el moment de l’artesania, és el vostre moment, i amb aquesta jornada volem donar noves eines per continuar treballant, per experimentar, per crear, però sobretot, per créixer i mirar cap al futur on l’artesania hi té molt a dir”.

Enguany la jornada ha comptat amb ponents internacionals. El dissenyador italià Mattia Bernini ha ofert una ponència com a representant del projecte Precious Plastic. Bernini s’ha mostrat reivindicatiu pel que fa a la democratització de les eines i el coneixement. Apel·la a la responsabilitat personal i al valor de la comunitat per a generar el canvi cap a una nova societat, en la que les persones siguin interdependents entre elles. “Anem cap a un canvi de perspectiva, ja no necessitem registrar patents. El coneixement i la recerca es comparteixen. La nostra experiència a Precious Plastic demostra que, com més compartim, més en rebem de tornada. La acció comunitària és la que ens dona poder i permet crear negocis sostenibles donant un nou valor al plàstic.”

L’artista i dissenyadora de Guatemala establerta a Londres Micaella Pedros ha explicat la seva proposta “Joining Bottles”. Micaella ha volgut trobar les qualitats artístiques inesperades en el plàstic. El material li serveix per unir peces de diversos materials i formar objectes. “M’atrau la flexibilitat del plàstic perquè pot assolir diferents formes i allò que inicialment era un rebuig, acaba sent una solució. A més, faig servir ampolles de plàstic transparents, que permeten veure la tecnologia que s’hi amaga al darrera de cada objecte.”

La dissenyadora catalana d’espais i d’interiors Laura Badia ha completat la jornada exposant el seu projecte “Revivir. Tejiendo terreno”. Laura entén que l’artesania ha de tenir sentit en el context local. En el seu projecte, el plàstic de rebuig s’utilitza per a fer tendals que donen ombra als habitants dels campaments al Sàhara. “He utilitzat materials senzills, eines accessibles, i he replicat els processos juntament amb la població local.” Laura ha visitat en diverses ocasions els campaments de Tindourf i per això considera que “viure en primera persona una problemàtica ajuda a dissenyar amb utilitat”.

El Dr. Oscar Tomico, director del programa d'Enginyeria de Disseny Industrial a l’Escola ELISAVA i professor adjunt de la Eindhoven University of Technology ha conduit la jornada, que ha finalitzat amb una taula rodona on s’han exposat els reptes immediats del sector. Tots els ponents han destacat que el desenvolupament sostenible passa per un canvi en els models de consum. En paraules de Tomico “La artesania és sostenible en si mateixa. Es un referent que ens pot portar de l’economia extractiva a una economia regenerativa, on no comptem només el valor econòmic sinó que mesurem els beneficis en termes de benestar de la societat i del planeta".

Les circumstàncies d’enguany han fet que la trobada es celebri en format digital. La jornada completa es pot tornar a veure aquí

La segona edició de Crafts NOW, ha comptat amb el comissariat de l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD) i el suport de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC). Aquesta iniciativa s’emmarca en el Programa #Talent_jove 2019 - 2022 que impulsa Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement. Catalunya compta actualment amb més de 8.500 artesans, que donen ocupació a prop de 11.000 persones. El Programa #Talent_jove 2019-2022 d’Artesania Catalunya vol dotar d’eines el col·lectiu i contempla diferents accions per al foment del talent emergent i del relleu generacional en l’artesania.

Temes artesaniacraft

Contingut relacionat

Carregant...
x