Catalonia Talent

Catalonia Talent

L'empresa catalana Bold crearà 100 llocs de treball a Montmeló amb l'obertura d'una fàbrica de bateries elèctriques d'altes prestacions

21 de març de 2022

Articles - Economia

L’empresa catalana Bold crearà 100 llocs de treball qualificats -majoritàriament enginyers- a Montmeló (Vallès Oriental) amb la posada en marxa d’una planta de producció i diversos laboratoris per treure al mercat tecnologia pròpia en l’àmbit de les bateries elèctriques. L’empresa, que ja compta amb un centre d’R+D amb 35 enginyers, dissenyarà i produirà bateries elèctriques destinades a avions híbrids, cotxes d’alt rendiment i motorsport.

Ho han anunciat aquest dilluns el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; el CEO de Bold, Bernat Carreras Planella; i l’alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez Rodríguez, que han mantingut una reunió de treball a les instal·lacions de la companyia. Per aquest projecte l’empresa ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Montmeló.

Durant la seva intervenció, el conseller d'Empresa i Treball ha assegurat que el projecte de Bold "és un exemple de reindustrialització del país en clau verda i innovadora i de transformació del model productiu que volem per Catalunya". El conseller ha destacat que "té un alt valor estratègic, és una mostra del potencial dinamitzador del Circuit de Catalunya i compta amb un alt component d'R+D i visió internacional en un àmbit clau com el de les bateries elèctriques, que seran fonamentals pel procés de descarbonització i per fer front a l'emergència climàtica". Torrent ha destacat "la creació de 100 nous llocs de treball altament qualificats, majoritàriament enginyers, amb la voluntat de recuperar talent català que va marxar a l'estranger". Per tot plegat, el titular d'Empresa i Treball ha subratllat que "avui estem aquí com a Govern perquè apostem per aquest sector. Estem al costat de l'àmbit de l'automoció, donant suport a la seva transformació i conscients de la seva importància per al teixit productiu".

Per la seva banda, el CEO de Bold ha destacat que “el projecte d’obertura de la planta de producció ens permetrà entregar les primeres bateries fabricades a Montmeló aquest novembre i completar la primera fase de creixement de Bold”. En aquest sentit, ha assegurat que “volem continuar creixent al territori, estem segurs que des d’aquí podem arribar on ens proposem com han fet altres empreses com Wallbox”. Pel que fa a la ubicació a Montmeló, Carreras ha apuntat que “al Vallès hi ha molta proximitat amb Barcelona i, per tant, amb universitats i enginyers, al mateix temps que estem molt a prop de la indústria de l’automoció i del Circuit de Catalunya, que té una marca molt potent a escala internacional”.

L’obertura de la nova planta de producció, que estarà plenament operativa després de l’estiu i comptarà amb una superfície de 2.500m2, haurà suposat la creació de 40 llocs de treball altament qualificats -majoritàriament enginyers i operaris de la fàbrica- aquest 2022 amb la previsió d’arribar als 140 treballadors durant el 2023.

Tecnologia avançada dissenyada i fabricada a Catalunya

En concret, des del Vallès Oriental l’empresa es dedicarà al disseny i producció de tots els components que formen part de les bateries elèctriques per, entre d’altres, al sector de l’aviació. Això inclou la carcassa de fibra de carboni, el sistema de refrigeració, l’electrònica i el sistema de control d’energia. Bold, que adquirirà les cel·les de proveïdors especialitzats i les integrarà a les bateries, és de les úniques companyies de tot Europa que es dedica a la producció d’aquesta tecnologia per al sector de l’aviació.

L’empresa s’ha especialitzat en la fabricació de productes molt lleugers gràcies a materials compostos com la fibra de carboni, que incrementen la seguretat de la bateria gracies a la seva resistència tèrmica. Segons el cap d’operacions de Bold, Gerard Torres, aquesta tecnologia pot anar destinada a qualsevol aplicació d’altres prestacions, com els avions. “Comencem per avions lleugers com avionetes d’ús recreatiu i avions de distàncies curtes destinats a vols domèstics o regionals, però és la mateixa tecnologia que faran servir els avions més grans”, explica. De fet, segons Torres, “els avions primer seran híbrids i després elèctrics, i això passarà aquesta mateixa dècada”.

A banda del sector de l’aviació, l’empresa catalana també destinarà els seus productes a vehicles elèctrics d’altes prestacions i al motorsport. “Les cel·les poden arribar a ser perilloses si hi ha problemes de gestió de la temperatura, de manera que, sobretot en un avió, cal contenir els gasos a alta temperatura generats fins i tot en una fallada catastròfica del sistema”, explica. En concret, la tecnologia de Bold serà capaç d’aconseguir una energia específica gravimètrica de 350 Wh/kg en els pròxims mesos, complint amb els estàndards d’aviació.

El projecte de Bold va començar amb la creació de l’empresa l’any 2019 per part de Bernat Carreras Planella, un ex-enginyer d’equips de Fórmula 1 com McLaren, Renault-Alpine i Honda, especialitzat en el disseny de materials compostos i bateries elèctriques. Fins ara s’han dedicat als serveis d’enginyeria per a equips de Fórmula 1 i al disseny de materials de components estructurals per a fabricants d’automoció de vehicles d’altes prestacions.

Recentment, l’empresa ha tancat una ronda d’inversió de 2,3 milions d’euros liderada per David Vilanova, membre de la companyia de producció de maquinària Tavil, i Josep Maria Tarragó, inversor en fase inicial d’empreses com Wallbox. En el marc de la seva estratègia de creixement, l’empresa té previst obrir pròximament oficines al Regne Unit i als Estats Units.

Contingut relacionat

Carregant...
x