Les polítiques aplicades per l'Ajuntament de Barcelona a través del Pla d'Impuls de l'Economia Social i Solidària (PIESS) 2021-23 han contribuït significativament a enfortir aquest sector. El 98% de les accions previstes s'han assolit o estan en execució.
Un dels èxits destacats ha estat l'impuls del creixement i l'enfortiment empresarial, especialment en sectors estratègics. Els serveis especialitzats en ESS de Barcelona Activa atenen més de 4.000 persones anualment.
Actualment, Barcelona compta amb 4.713 organitzacions de l'ESS, 433 més que el 2018. A més, la ciutat ha posat en marxa el Bloc4BCN a Can Batlló, el pol cooperatiu i de dinamització de l’economia social i solidària més gran d’Europa.
El proper 4 de juliol, Barcelona acollirà el Congrés de Cooperativisme de Catalunya, organitzat per la Confederació de Cooperatives, que reunirà més de 1.500 persones per celebrar el recorregut del moviment cooperatiu català.
L'Economia Social i Solidària (ESS) ha crescut un 10% a Barcelona en els darrers cinc anys, passant de 4.280 organitzacions a finals de 2018 a 4.713 el tercer trimestre de 2023. Un dels assoliments més significatius ha estat la creació del Bloc4BCN a Can Batlló, que es convertirà en el principal centre de promoció del cooperativisme a Europa. Aquest espai de 4.500 m2, finalitzat al novembre de 2023, podrà allotjar més de 60 empreses cooperatives i organitzacions de l'ESS, oferint també serveis per a la internacionalització del cooperativisme i la millora del finançament. El pol cooperatiu és gestionat per entitats representatives de l'ESS, com la Confederació de Cooperatives de Catalunya i Coòpolis, que ofereixen serveis innovadors de suport al teixit de la ciutat, complementats amb altres serveis de Barcelona Activa.
L'ESS a Barcelona ha estat impulsada per les polítiques de suport de l'Ajuntament i pels serveis especialitzats en ESS de Barcelona Activa, que han assolit els objectius fixats. Segons l'avaluació del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària (PIESS) 2021-23, inclosa dins l'Estratègia de Ciutat Barcelona ESS 2030 (#ESSBCN2030), el 98% de les accions previstes s'han completat o estan en desenvolupament, mentre que el 2% restant s'han redefinit per ser executades.
L'avaluació també inclou entrevistes amb les organitzacions participants en el Grup Motor de l’Estratègia #ESSBCN2030, que valoren el PIESS com un model pioner i una guia valuosa per a altres municipis.
Els entrevistats perceben una continuïtat i coherència entre el primer i el segon PIESS. Gràcies al Pla, s'han creat noves organitzacions de l'ESS en diferents àmbits, les entitats han guanyat visibilitat, s'ha consolidat el teixit de l'economia social i s'ha fomentat la intercooperació entre les organitzacions.
El Pla és un pilar clau en la planificació estratègica de la ciutat, amb l'objectiu de promoure una economia equitativa i sostenible. L'Ajuntament valora molt positivament els seus efectes en l'enfortiment de l'ESS i ja està treballant en la redacció de la nova edició del Pla per fixar noves fites després de l'estiu.
“Les polítiques d’impuls a l’Economia Social i Solidària que està desenvolupant l’Ajuntament en el marc de l’Estratègia de Ciutat Barcelona ESS 2030 estan millorant notablement l’economia local i, al mateix temps, permeten que la ciutat avanci cap a un futur més inclusiu i sostenible. Barcelona és líder i referent en l’àmbit de l’ESS i serveix d’exemple per a altres ciutats”, destaca la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil.
Albert Torras