Catalonia Talent

Catalonia Talent

L’Ajuntament de Barcelona s’alinea amb fons de capital risc per promoure noves formes d’atraure capital i activar més finançament a la ciutat

14 de juliol de 2022

Articles - Economia

L’objectiu és reforçar el posicionament Barcelona com a hub europeu d’innovació i emprenedoria. Aquesta trobada s’emmarca en les taules ReAct, que són diferents encontres mantinguts amb sectors professionals i àmbits tractors de l’economia, mitjançant les quals el consistori vol alinear les estratègies municipals de promoció econòmica i el Barcelona Green Deal amb el teixit productiu i actors privats.

En una sessió participativa, els diferents agents han coincidit en les necessitats de seguir potenciant el talent, local i estranger, a la ciutat, millorant les palanques de connexió i que facilitin l’accés de capital, així com la conversió i participació en finançament des del món públic. La conversa ha girat al voltant de les oportunitats de la ciutat i actius vinculats al sector del talent. La taula ha  donat espai a parlar de la conjuntura actual, tenint present l’actual situació econòmica que mostra un alentiment en els mercats globals, la inflació, els alts preus energètics i dels carburants, i els possibles efectes adversos que podrien donar-se a la tardor.

En concret, els participants han apuntat cap a una major integració dels fons de capital risc a la ciutat; i entre d’altres aspecte, en tenir en compte el món internacional en quant a moviment de capital que ajuden a l’expansió dels projectes; afavorir incentius fiscals; potenciar alternatives de finançament per donar continuïtat a projectes que no hagin de marxar fora; connectar el talent internacional amb la ciutat generant més teixits associatius i comunitats; comptar amb laboratoris de proves per a emprenedors; donar suport als fons ‘green’ que permetran la transició energètica i sostenible; i continuar treballant per l’emprenedoria femenina.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que “Barcelona presenta fortalesa davant les diferents situacions i contextos globals, i aquestes reunions no fan més que preparar la ciutat per al futur que vindrà. Des de l’Ajuntament i Barcelona Activa veiem clau contrastar amb tots els agents que interactuen dia a dia amb l’ecosistema i obtenir retorn d’iniciatives, per afavorir la transformació de la ciutat. En aquest sentit, el Barcelona Green Deal dibuixa un mapa amb canvis que milloraran i impactaran en la nostra ciutat en el transcurs d’aquesta dècada, però és un mapa amb moltes capes que no es veuen i en les quals hi estem incidint i analitzant per reconvertir l’economia i la vida de les persones en un entorn millor i més pròsper”.

236 inversors a la ciutat

Barcelona, segons la consultora Dealroom, compta amb 94 fons de capital risc, que arriben a 236 inversors si s’hi sumen totes les tipologies d’inversió, com ara corporacions, family offices, crowdfunding, angels funds, private equity, entre d’altres. Els darrers 12 mesos, els inversors ubicats a la ciutat han realitzat un total de 191 rondes d’inversió, amb un total de 1.189M€ invertits. Quant a l’àmbit internacional, els fons de Barcelona inverteixen majoritàriament a Espanya, sent el Regne Unit la segona destinació. Un total de 53 fons d’inversió amb domicili de fora de Barcelona han invertit en start-ups de fora de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona esdevé també impulsor d’inversions. Recentment, ha anunciat instruments de finançament per captar inversió i impulsar start-ups científiques i tecnològiques, com ara el Fons Deep Tech, que assolirà un mínim de 20M€, com a part de la iniciativa Barcelona Innovation Coast (BIC), la qual impulsa la innovació en sectors com ara la mobilitat, l’energia, la salut, entre d’altres. Altres exemples són el fons Mecanisme per l’Energia Sostenible (MES Barcelona), com a vehicle financer de fins a 50M€ que podrà assolir 166M€ amb inversió privada en projectes de transició energètica; o el fons Barcelona Accelera, que arriba a 50M€ i és capaç d’aixecar inversió per a start-ups dels sectors salut digital, biotecnologia, fintech i e-commerce.

A més, en resposta a alguns dels reptes plantejats durant la sessió, als quals ja s’hi estan treballant des del consistori, la ciutat ja es troba immersa en una millora d’infraestructures, com és el cas de l’estratègia d’Economia Blava a la ciutat; té en marxa el Pla Barcelona Fàcil, que facilitarà i impulsarà nova activitat i negocis a mig termini, amb menys processos burocràtics; hi treballa en el talent digital a través de serveis com el del Cibernàrium i l’escola de programació pública IT Academy, i amb la col·laboració d’iniciatives d’empreses de la ciutat; l’impuls de les oficines 22@ o la Welcome Desk per a l’aterratge de talent internacional; o la Llei d’Startups, prevista per a finals d’aquest 2022, que proporcionarà avantatges fiscals per l’activitat emprenedora, en la qual s’hi ha participat amb el coneixement de l’experiència en emprenedoria de Barcelona Activa.

Contingut relacionat

Carregant...
x