Catalonia Talent

Catalonia Talent

L’Ajuntament de Barcelona i Xnet presenten el primer prototip de plataforma educativa de codi obert i auditable

9 de febrer de 2022

Articles - Educació

Barcelona ha presentat avui el primer prototip de plataforma educativa de codi obert i auditable, que integra diferents eines digitals per a l’educació: DD. Aquest entorn virtual d’aprenentatge ha estat desenvolupat gràcies al treball conjunt de la plataforma activista pels drets digitals Xnet, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona.

Aquest primer pilot del Pla de Digitalització Democràtica per a l’Educació impulsat per Xnet, consisteix en un prototip de plataforma (suite) que conté un conjunt d’eines digitals, obertes i auditables per la digitalització integral del centres. Es tracta d’un suite integral pionera amb una usabilitat equivalent amb les plataformes actualment més utilitzades, però amb programari auditable i de codi obert, que garanteix la sobirania de les dades dels alumnes i la interoperabilitat.

Al pilot inclou també guies perquè els centres puguin entendre com aplicar el marc legal per a la defensa dels seus drets digitals. Es tracta d’un projecte pioner que busca afavorir una digitalització dels centres educatius que respecti la sobirania de dades i els drets digitals de l’alumnat, professorat i famílies, revertint la tendència actual d’ús de plataformes privatives de les grans corporacions tecnològiques als centres públics. En resum l’objectiu és oferir una alternativa pública als instruments que ofereixen els grans gegants tecnològics i que doni eines als centres per adequar-se al marc normatiu sobre protecció de dades des de la seva autonomia.

Des del febrer del 2021 s’ha estat treballant en el desenvolupament, la implementació, la capacitació i el desplegament d’aquestes eines en tres centres educatius: l’Escola Montseny, l’Escola Àngel Baixeras i Institut Maria Espinalt. En tot el procés liderat per Xnet també hi han participat un grup de famílies promotores, l’aFFaC i IsardVDI i 3iPunt com a empreses desenvolupadores. En el cas de l’Ajuntament, tot el procés ha comptat amb la implicació activa de la Direcció d’Innovació Democràtica i del Comissionat d’Innovació Digital.

Ara, l’Ajuntament ratifica el seu suport perquè el pilot, que inclou capacitació, acompanyament i serveis tècnics personalitzats, pugui ampliar-se a nous centres i a equipaments municipals amb activitat formativa. En concret, en aquesta nova etapa de desplegament a la ciutat de Barcelona, es preveu l’extensió a nous centres formatius com poden ser biblioteques, centres cívics i altres equipaments municipals.

A més, per donar a conèixer la plataforma entre tota la comunitat educativa durant tota la setmana del 7 al 12 de febrer s’estan realitzant al Canòdrom- Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona tallers oberts a professorat i als centres educatius, afas/ampes i a totes les persones interessades de tot l’estat. Les activitats son gratuïtes i obertes a tothom.

Contingut relacionat

Carregant...
x