Catalonia Talent

Catalonia Talent

La Vall d'Hebron troba una eina contra el tumor cerebral

27 d'octubre de 2020

Articles - Salut

Un treball liderat pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, sota la direcció del Dr. Joan Seoane, director de Recerca Translacional del VHIO, cap del Laboratori d'Expressió Gènica i Càncer i professor ICREA i de la UAB, ha demostrat com l'anàlisi de l'ADN tumoral circulant (ctDNA són les sigles en anglès) en el líquid cefalorraquidi mitjançant biòpsia líquida pot ser una eina de gran utilitat en el maneig dels pacients pediàtrics amb medul·loblastoma.

L'article, que acaba de ser publicat a la revista Nature Communications, és fruit d'un treball col·laboratiu i multidisciplinari de diferents equips del Campus Vall d'Hebron liderat pel Dr. Seoane amb la participació, entre d’altres, de la Dra. Laura Escudero, primera autora de l'estudi; del Servei d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, amb l'equip de les doctores Soledad Gallego i Anna Llort, ambdues investigadores del grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l'Adolescència del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); i el Servei de Neurocirurgia de l'Hospital, amb la participació dels doctors Joan Sahuquillo, cap de la Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN)​ del VHIR i Maria Antònia Poca i Francisco Martínez-Ricarte, ambdós investigadors de la Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN)​ del VHIR. 

"La caracterització molecular del medul·loblastoma és crucial per al maneig i el tractament correctes d'aquesta malaltia. No obstant això, l'obtenció d'una mostra de teixit per a l’anàlisi està limitada pel fet que el tumor es troba en el cerebel i això dificulta molt l'accés quirúrgic a les biòpsies", explica el Dr. Seoane, que recalca que aquest nou treball demostra que l'anàlisi del ctDNA podria ajudar a dissenyar estratègies terapèutiques personalitzades més efectives i a reduir els tractaments excessius per prevenir efectes secundaris a llarg termini. Tal com ja ha succeït en altres tipus de tumors cerebrals i ha quedat recollit en treballs d'aquest mateix grup, el líquid cefalorraquidi –líquid que recorre tot el sistema nerviós central– té un gran valor com a matriu biològica on poder detectar ADN tumoral. L'ADN d'un tumor cerebral no se sol detectar a la sang sinó al líquid cefalorraquidi dels pacients.

Temes Vall d'Hebrontumor cerebralNature

Contingut relacionat

Carregant...
x