La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s'ha unit al consorci que lidera el projecte Phi-LabNET Spain, una nova infraestructura dedicada a la innovació espacial dins del Programa ScaleUp de l’Agència Espacial Europea (ESA). Presentat l'1 d’octubre durant el New Space Economy Congress 2024 a Barcelona, aquest centre es convertirà en un motor d'innovació i col·laboració en l’àmbit espacial, connectant acadèmia, indústria i inversors.
El Phi-LabNET Spain tindrà un finançament de 1,1 milions d'euros anuals per promoure projectes disruptius. L’objectiu és accelerar la comercialització de l’espai i fomentar el creixement de la inversió privada, dins del marc del programa ScaleUp, que busca potenciar el paper d'Europa en l'economia espacial global.
La proposta per ubicar aquest nou centre a Barcelona ha estat liderada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb la col·laboració destacada de la UPC, a través dels investigadors Adriano Camps, Carlos López i Merce Vall-llosera, del Centre Específic de Recerca en Comunicació i Detecció (CommSensLab). Aquesta iniciativa ha rebut un important cofinançament de la Generalitat de Catalunya, que ha aportat 8 milions d'euros per mitjà de diverses entitats, incloent l’IEEC, la Fundació i2CAT i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
El centre Phi-LabNET Spain estarà situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels, al Campus del Baix Llobregat de la UPC, i comptarà amb la participació d'institucions com el Barcelona Supercomputing Centre (BSC-CNS), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i la Fundación General CSIC, entre d'altres. Aquest centre oferirà suport financer, tècnic i de gestió de propietat intel·lectual, i s’acompanyaran els projectes seleccionats amb accés a infraestructures i coaching empresarial.
Amb aquesta infraestructura, la UPC reforça el seu compromís amb la investigació i la innovació en l’àmbit espacial, situant-se al capdavant d’un dels sectors més prometedors de l’economia del futur.
Albert Torras