La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) està liderant el projecte BCNMob, que estudia l’ús d’ulleres intel·ligents amb tecnologia 5G i realitat estesa per incrementar l’autonomia de les persones amb discapacitat visual. Aquest projecte compta amb la col·laboració de Biel Glasses i la Fundació Punt de Vista.
Segons dades de la UPC, el 40% de les persones amb discapacitat visual experimenta caigudes almenys una vegada a l’any, i el 63% d’aquestes caigudes tenen conseqüències mèdiques. Lluís Pérez, investigador del projecte i professor de la FOOT, destaca que “aquestes caigudes no només tenen repercussions físiques, sinó que també contribueixen a l’aïllament social i la dependència d’aquestes persones per la por a caure de nou”. Pérez també subratlla que “la manca d’autonomia personal es tradueix en un cost anual de més de 15.000 euros per a les persones amb discapacitat visual”.
Davant aquesta problemàtica, el projecte BCNMob ha desenvolupat un estudi pilot durant un any i mig, coordinat per la FOOT, en el qual han participat més de trenta persones voluntàries amb discapacitat visual. Aquestes proves s’han realitzat en entorns urbans de Barcelona utilitzant les ulleres intel·ligents de Biel Glasses, que incorporen tecnologia 5G, visió artificial i realitat estesa.
Constanza Lucero, directora mèdica i cofundadora de Biel Glasses, explica que “les ulleres intel·ligents permeten detectar i evitar obstacles urbans com esglaons, buits, passos de vianants i semàfors, proporcionant aquesta informació a l’usuari en temps real amb indicacions adaptades a les característiques de la seva visió”.
Durant el projecte, s’ha avaluat la usabilitat, la fiabilitat i la seguretat de les ulleres intel·ligents. La UPC espera que aquesta tecnologia augmenti l’autonomia de les persones amb discapacitat visual, millorant la mobilitat, l’accessibilitat i la qualitat de vida. Els resultats definitius del projecte es presentaran el pròxim mes de setembre, revelant les conclusions de l’estudi.
Gabriel Mattioli, director de la Fundació Punt de Vista, conclou que “BCNMob no només busca un avenç tecnològic, sinó també un impacte social positiu, alineant-se amb el compromís de Barcelona amb l’accessibilitat universal”. Mattioli afirma que “aquest projecte és un pas cap a una ciutat més inclusiva, on totes les persones, independentment de les seves capacitats, puguin gaudir de més independència i qualitat de vida”.
Natàlia Recolons