La Harvard Business School estudiarà la política de clústers catalana com un cas d’èxit global en l’impuls de la col·laboració empresarial i de foment del valor compartit. Precisament en el marc del Cluster Day, Christian Ketels, professor de la Harvard Business School, ha impartit una ponència on ha analitzat el model català. Ketels, un referent mundial en l'àmbit de la competitivitat empresarial, impulsarà l’estudi del cas català a Harvard, com a pioner de la política de clústers per al foment del desenvolupament econòmic. Segons Ketels, “la manera com es van desenvolupar aquests programes a Catalunya es va inspirar profundament en el treball de Michael Porter, no només sobre clústers i competitivitat, sinó també sobre l'estratègia empresarial i l'estructura sectorial”.
Així, la Universitat de Harvard se centrarà en l’anàlisi d’aspectes com l’enfocament de la política de clústers catalana en el diàleg estratègic entre les empreses o el fet que es parteixi de l’estudi de la situació estratègica de les empreses com a punt de partida, a banda de la relació entre els clústers i l’estratègia econòmica del territori en conjunt. Segons Ketels, “és notable el fet que la política de clústers catalana hagi continuat sent rellevant durant tant de temps, segurament com a resultat de mantenir elements clau i alhora adaptar-se contínuament als nous reptes, clústers i noves maneres de donar-hi suport”. “L'enfocament de Catalunya ha creat un compromís molt més profund amb el món empresarial”, afirma l’expert.
Els alumnes que estudiaran el cas català estan especialitats en estudis de microeconomia i competitivitat empresarial de cursos de MBA i màsters en Administració Pública (MPA), a més alumni d’aquests cursos i d’estudiants d’un centenar d’universitats internacionals que col·laboren amb la Harvard Business School, que també tindran accés a l’estudi del cas català.