Catalonia Talent

Catalonia Talent

La UB promou un nou laboratori d'innovació sobre canvi climàtic

20 de setembre de 2022

Articles - Medi Ambient

La catedràtica de la UB María del Carmen Llasat , directora del Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA), recentment guardonada amb la Creu de Sant Jordi, ha promogut un laboratori d’innovació social (living lab) sobre canvi climàtic, juntament amb l’Administració pública (la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona), empreses i la ciutadania. L’objectiu és millorar la resiliència de la societat, concretament a l’àrea metropolitana de Barcelona, davant fenòmens meteorològics extrems causats pel canvi climàtic, com ara les pluges torrencials o les onades de calor.

Els participants en aquest laboratori promogut per la UB proposen iniciatives de ciència ciutadana, com ara definir rutes segures per arribar als refugis climàtics o conscienciar la població sobre l’impacte que té l’ús de l’aire condicionat. Un altre efecte del canvi climàtic són les pluges torrencials i les consegüents inundacions, fenòmens en relació amb els quals s’han plantejat accions com ara identificar, mitjançant una aplicació mòbil, els efectes negatius causats per les pluges intenses o induir canvis de comportament per afavorir la prevenció i l’autoprotecció en els episodis de pluges intenses, i també informar-ne la població que viu en zones inundables.

A més, totes les propostes compleixen el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH, per l’anglès do not significant harm), és a dir, que les mesures que s’executaran no perjudicaran significativament els objectius ambientals.

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x