Catalonia Talent

Catalonia Talent

La transició energètica marca prioritats del Govern català

20 d'octubre de 2021

Articles - Indústria i Territori

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han presentat avui el full de ruta per accelerar la transició energètica a Catalunya. En una conferència conjunta, amb el títol “Compromís 2030, horitzó 2050”, han evidenciat la necessitat d’actuar amb urgència davant l’emergència climàtica, el repte ambiental més rellevant a què ha de fer front el conjunt de la humanitat i del qual Catalunya no en resta al marge.

“L’emergència climàtica és evident i abordar-la és urgent i inajornable. No ens podem quedar impassibles; hem d’actuar i hem d’actuar ja”, ha remarcat el cap de l’Executiu. Amb la voluntat que Catalunya no resti al marge d’aquest repte global, Aragonès ha defensat que “l’aposta per la transició energètica és, des del primer dia, una prioritat d’aquest Govern” i que, en els propers mesos, “accelerarem el procés de transició energètica i farem possible, d’una vegada per totes, un nou model energètic pel nostre país”.

“El risc que aquesta transició no la fem nosaltres serà que ens la facin des de fora, i seguint un model oligopolístic, que ha predominat fins ara. I no ho permetrem. Hem vingut a transformar el país i ja hem començat”, ha reblat.

En aquest sentit, la consellera Jordà ha recordat que “venim de 10 anys d’aturada de les energies renovables a Catalunya, anem endarrerits i hem de fer un salt endavant”.

Amb aquesta visió global, el president i al consellera han defensat una resposta transformadora des de Catalunya que “permeti descarbonitzar les nostres vides, reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribant a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050”. Per això, han plantejat un nou model energètic propi sustentat en tres principis essencials:

 

  • Distribuït i descentralitzat: un model que transformi l’economia i la societat per implantar la nova activitat econòmica allà on es genera l’energia.
  • Democràtic i participat: un model que democratitzi el model energètic, posant les comunitats energètiques locals, amb participació de la ciutadania, al centre de la producció de l’energia elèctrica.
  • Amb cohesió territorial: un model sostenible, respectuós i acordat amb el territori, desenvolupat amb la cooperació de tots els agents.

“La transició energètica no ha de ser un simple canvi de recursos energètics fòssils i radioactius per recursos renovables”, ha insistit el cap de l’Executiu, sinó que el que cal és “desenvolupar un model que, més enllà de ser renovable, sigui participat i democràtic, amb un fort component d’empoderament social”.

“No podem passar del sistema fòssil al sistema renovable amb els paràmetres anteriors: trinxar una zona determinada, com les valls del Pirineu o la vall de l’Ebre, per produir l’energia que es consumeix a una altra zona. No volem que a la Terra Alta o de les comarques de Ponent el que es va fer al Pirineu al segle XX. És el moment de prendre decisions i de ser valents”, ha declarat.

Contingut relacionat

Carregant...
x