Catalonia Talent

Catalonia Talent

La Sibil·la i el seu cant, dos mil anys de tradició iconogràfica i musical

22 de desembre de 2021

Articles - Cultura

Albert Torras - El cor centenari de la Catedral de Barcelona va acollir aquest dilluns la presentació del darrer llibre d'Antoni Gelonch, president d'honor dels Premis Talent Cambra, i d'Oriol Pérez Treviño, musicòleg, que amb el títol suggestiu de "Quan canta la Sibil·la", recorre dos mil anys d'iconografia i música. Al llarg de mitja hora, els autors varen desgranar alguns dels assumptes i motivacions de la confecció d'aquest llibre, una fil·ligrana necessària i didàctica sobre aquest cant espiritual tan tradicional però, a la vegada, redescobert els darrers anys.

"Temps de canvis com els d'avui són els temps en que el Cant de la Sibil·la esdevé necessari" explicàven els autors, al temps que descobrien als assistents congregats l'origen d'aquestes sibil·les, arrelades a les costums i deïtats clàssiques, als oracles i als misteris, i que tenen continuïtat durant la cristianització del món, com a profetesses de l'advenidor. Especialment, la Sibil·la que canta en la Missa del Gall - cada cop a més esglésies del país, i per bé-, i que va complaure als assistents amb una representació del seu cant, uns dies abans del dia de Nadal, acompanyada del cor Francesc Valls de la Catedral.

El caràcter divulgador, variat, didàctic i amb voluntat d'exemplificar el conjunt de Sibil·les que hi ha a l'art occidental, que hi explica Gelonch, així com els aspectes musicals i que són una bona guia per acompanyar el cant i preparar-se la Missa del Gall abans que arribi, que fa Pérez Treviño, el fan un llibre necessari per a tots aquells que desitgen introduir-se en aquest personatge, d'importància destacada en la simbologia occidental, i molt desconegut pel conjunt de la ciutadania. Igualment, per als amants de la cultura popular i dels perquès de les coses, un llibre molt important editat a través de Viena i gràcies a la Diputació de Barcelona.

Contingut relacionat

Carregant...
x