Catalonia Talent

Catalonia Talent
Opinió

La INTELIGÈNCIA ARTIFICIAL i la TECNOLOGIA humanística i quotidiana per a tots

31 d'agost de 2021

Articles

La meva mare de 80 anys  ja te twitter, ipad, Alexa i un rellotge d’alarma GPS per si de cas no es trobes bé. Com diu ella, només falta que em connecteu el cervell directament al Wifi amb una interfase cervell-maquina i sabreu quan estan llestos els macarrons. Abans la intel·ligència paternal controlava els fills, ara la tecnologia ens ajuda a monitoritzar tot i tothom.

Alexa, Siri, etc són Intel·ligències Artificials (IA), com les dels cotxes, etc, que poden incorporar-se a robots com el futur Tesla bot i que llavors, a més poden fer tasques de suport. La meva mare diu que les IAs són calculadores que parlen i que poden fer coses però que en comptes d’unes quantes formules, tenen múltiples algoritmes, accés a bilions de bases de dades d’informació i a més són capaces d’aprendre per si mateixes (Machine learning) i per tant “pensar” i rectificar-se en base a les dades, cosa que a vegades els humans no fem, en contra de la lògica, l’experiència o el “sentit comú”, així la inconsciència ens fa humans. Turing, pioner de la computació, que ja va proposar si les maquines podien pensar ara fa un segle, avançant la IA.

Avui en dia la IA combinada amb d’altres tecnologies, serveix per adquirir dades, monitoritzar-es i fer el manteniment preventiu i correctiu de tot i tothom. Per exemple, a efectes de la meva mare (economia silver), recordar les pastilles, monitoritzar la pressió, les persianes, la collita de tomàquets, la situació dels fills, etc i donar recomanacions com truca a tal, no s’oblidi de la revisió del cardiòleg o la informa que la pujada de la llum, li suposarà un augment de  n-euros en el rebut de la llum i per tant posi la rentadora de nit. Ella diu que l’ajuda a ser independent però connectada.

A més, gràcies a les infraestructures de 5G i a l’Internet de les coses, tots els dispositius poden estar connectats entre ells i per tant, en un futur proper, la Ruperta (com li diu la meva mare a Alexa carinyosament), ens avisarà a nosaltres però també el seu metge si alguna cosa no va bé a casa i cridarà als nens sabent que els macarrons estan al dente perquè pugin de la piscina, mentre s’engegui el reg automàtic i que a més, recullin el paquet que està a la porta comprat en algun e-commerce i del qual gràcies al Blockchain podem saber la seva traçabilitat, d’on ha sortit, qui l’ha fabricat, que conté, per on ha passat i en quin estat està i que pagarà amb criptoactius a través del seu moneder electrònic (wallet), siguin euros digitals o bitcoins, segons evolucioni la regulació.

 

Si en un àmbit quotidià, pot influir d’aquesta manera, imagineu-vos en el món empresarial, la mobilitat o la geopolítica i és per això que actualment la tecnologia i les seves aplicacions s’ha de tenir present en tot el que fem i per qui i perquè ho fem. Des de un punt de vista global, és senzill, que ningú quedi fora de les seves avantatges i no provoqui una escletxa digital, ni persones ni països i que s’utilitzi a fi de bé.

Xina ho ha convertit en una estratègia de país i de posicionament al món. De fet, ara ja Xina ha superat a Estats Units i és la primera potència mundial en una tecnologia que serà el principal motor tecnològic i per tant industrial i social del planeta en els propers anys. Xina te a hores d’ara una xarxa única de càmeres que generen un increïble numero de dades que són usades per entrenar el “pensament” de les seves IAs i tenen nombroses aplicacions, incloses el control dels ciutadans. Estats Units busca aliar-se amb Japó i Corea per poder fer front a aquest domini i dependència futura. Europa treballa en un model regulatori que respecti la llibertat personal però està perdent terreny en la cursa tecnològica.

Mark Twain deia: “D’aquí 20 anys lamentarem més el que no vas fer del que vas fer, així que deixa anar amarres i abandona un port segur”.  Això hauríem d’aplicar-nos com a persones i país i procurar aprendre i avançar-nos al que es veu venir, perquè els propers anys determinaran definitivament si som proactius en tecnologia humanística o simplement un continent envellit i depenent.

Contingut relacionat

Carregant...
x