Catalonia Talent

Catalonia Talent

La innovació i el talent per a estimular el sector econòmic

29 de març de 2021

Articles - Ciència i Coneixement

El dijous 25 de març es van presentar els Premis Talent Cambra 2021. Uns premis amb la vocació de visibilitzar el talent i la innovació a Catalunya. Enguany presentat per Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç, Genís Roca, CEO de Roca Salvatella i Bru Recolons, president de la Fundació Impulsa Talentum. Enguany es presenta una edició especial per impulsar el talent en la situació actual.

Mònica Roca va començar la presentació recordant que Catalunya és una terra de talent i que aquest ha estat present al llarg dels segles. De fet, tal com la presidenta de la Cambra del Comerç va manifestar que el talent català "ha estat un pol d'atracció del talent internacional". Segons l'informe de la Unió Europea per la implantació del programa Horizon, Catalunya és una de les regions més avançades en tecnologia i innovació.

Davant de la situació de pandèmia actual i la posterior crisi ocasionada per la covid-19, Roca va afirmar que "Catalunya és la primera regió exportadora de l'estat Espanyol, i ni la pandèmia no ens ho ha arravatat". En un moment com l'actual, és indispensable que l'economia pugui seguir actuant de manera que l'activitat no pari, es puguin generar més llocs de feina i l'impacte social de la crisi es pugui reduir al mínim.

Aquests aspectes s'estan treballant per poder donar resposta i s'ha de fer a través de "potenciar la innovació i estimular el talent del sector econòmic i productiu". Segons Roca, s'ha de realitzar a través del valor afegit i d'un model econòmic basat en el talent.

La conferència de Genís Roca es va centrar en la comunicació i la tecnologia per sortir de la crisi. Tal com feia la presidenta de la Cambra, Roca també ha tingut present la situació actual a causa de la pandèmia i altres alternatives per a fer-li front, basat en les dades.

El flux d'informació a través d'Internet ja té vint anys. I des d'en fa deu, les xarxes han adquirit protagonisme. Aquests fluxos són sectors d'informació que circulen a través de diferents persones i àmbits dins d'una organització, una empresa o d'un grup. Roca ha afirmat, fent un símil amb el llenguatge que s'ha adoptat aquests últims mesos a causa de la covid, que "estem en una tercera onada. Els objectes són ara els que generen fluxos d'informació: els trens, els rellotges, els llits d'hospital...". Aquest fet confirma que totes les accions que es realitzen tenen com a conseqüència la creació de dades i formula una nova pregunta: què es pot fer amb aquesta informació?

Segons Genís Roca "amb les dades que s'acaben de generar, ja podem prendre decisions i ser proactius". Les relacions amb els clients canvien, les empreses poden saber què és el que busquen per a poder satisfer les seves necessitats a través de les dades que han generat.

El futur, tal com el veu Roca, és en "la transformació de serveis i estructures empresarials que implica l'ús de dades en temps real". La capacitat de poder preveure esdeveniments i crisis permetrà ales empreses i l'economia a ser més competitiva.

Tot i això, en el canvi de paradigma s'ha de marcar la diferència, Roca proposa la confiança com a punt de partida de les relacions entre el client i l'empresa, per tal de no confiar tant amb les dades. La solució més ètica és que el client faciliti ell mateix les dades, això es coneix com a dades merescudes. Potser no s'aconsegueixen tota la informació del client, però genera una relació de confiança.

Per últim, Roca va donar sis reptes per les empreses catalanes: "serveis proactius, personalitzats, escalables, basats en dades, i en temps real".

Bru Recolons, com a impulsor dels premis Talent Cambra, ha volgut remarcar l'ajuda que la fundació, la cambra i el premi rebut dona als guanyadors. També ha remarcat que "volem incidir en l'empresa, en la cultura, en la creativitat. Volem centrar-nos en les empreses que encara no han nascut. Ajudant-los a arrencar".

De la fundació Impulsa Talentum també ha nascut aquest mitjà de comunicació, com un impulsor del talent, l'emprenedoria i la creativitat a Catalunya.

Recolons ha manifestat que el repte d'aquest any és "que el curs lectiu coincideixi amb els Premis Talent perquè treballs de fi de carrera puguin ser premis". Amb aquesta premissa es podrien premiar a empreses i projectes joves que, en principi, puguin tenir problemes per a fer-se un lloc al mercat. També volen commemorar el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU en els premis culturals.

Tot i que aquest any hi ha hagut un canvi en el programa habitual dels premis, al setembre es continuarà amb l'edició regular.

El talent, la creativitat i la innovació són el motor de l'economia catalana i dels negocis i empreses que es creen al territori. Les noves situacions fan que el model hagi de canviar per adaptar-se als canvis i no quedar-se estancat al passat.

Si volen veure la presentació sencera, consultin el següent enllaç, a partir del minut 10:15.

Diana Recio Abelló

Temes Premis Talent Cambrainnovacióempreenderiatalent

Contingut relacionat

Carregant...
x