Articles - Indústria i Territori
Després del procés participatiu dut a terme per l’Ajuntament de Barcelona des del passat mes de novembre destinat a debatre, contrastar i recollir propostes ciutadanes per reordenar l’espai firal de Montjuïc, el consistori ha presentat avui als veïns la proposta per repensar aquest espai urbà.
El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha destacat que el procés participatiu ha estat molt positiu i enriquidor i s’ha mostrat satisfet amb la proposta que presenta “un equilibri que permet combinar en aquest espai, tan emblemàtic per la ciutat i rellevant per la institució, l’activitat firal amb habitatge, equipaments i altres usos ciutadans, tot renovant i modernitzant les nostres instal·lacions per convertir-les en un espai singular pel segle XXI i aportant alhora nous valors als veïns i a tota la ciutat”.
Així, el projecte preveu, conservant la seva arquitectura i valor històric, transformar uns pavellons concebuts a l’inici del segle XX en un espai firal més permeable i integrat a la ciutat, polivalent, digital i sostenible que contempla tant espais expositius com àrees permanents destinades a emprenedoria, innovació i transferència de coneixement en sectors relacionats amb els principals salons de la institució. D’aquesta manera, la proposta permetrà no només mantenir l’activitat firal habitual en el recinte de Montjuïc, sinó també reforçar-la.
Estarà orientat tant a esdeveniments d’una dimensió petita o mitjana enfocats al gran públic com a altres d’àmbit congressual que busquen un espai emblemàtic al cor de la ciutat. Complementarà, d’aquesta manera, el recinte de Gran Via, en l’ampliació del qual ja s’està treballant, i que està destinat a grans esdeveniments nacionals i internacionals, en la seva majoria per a professionals d’àmbits sectorials tan diversos com el tecnològic, l’industrial, l’alimentari o el de les smart cities. Per la seva banda, el CCIB concentrarà bàsicament congressos i convencions.
Constantí Serrallonga remarca que “Fira aposta per un espai que, tot i que serà més petit que l’actual, serà de gran importància per l’activitat firal i la generació d’activitat econòmica, aprofitant el seu caràcter cèntric i urbà, obrint-se més que mai a la ciutat i a la ciutadana i complementant els esdeveniments puntuals amb l’activitat permanent, fet que permetrà retornar un valor econòmic i social molt més gran a Barcelona i al seu entorn”.
En coherència amb l’estratègia endegada per la institució en els darrers anys, el nou espai es conceptualitzarà sota paràmetres de sostenibilitat i digitalització amb una optimització de l’operativa logística. Així, la petjada zero de carboni, l’autosostenibilitat dels edificis, la capacitat de generació elèctrica fotovoltaica en els seus sostres o l’aprofitament d’aigües pluvials per a propis usos seran aspectes claus en el desenvolupament arquitectural de la solució.
En aquest sentit, el director general de Fira destaca que “l’ecoeficència i sensibilitat ambiental, juntament amb la conversió de l’actual espai en una instal·lació intel·ligent, flexible i adaptada als diferents usos futurs convertiran el recinte en un referent internacional entre els espais firals urbans”. “Hi ha pocs llocs al món que tinguin un recinte al centre de la ciutat i tan emblemàtic”, remarca.
Fira de Barcelona treballarà amb l’Ajuntament en el desenvolupament del projecte que es preveu que pugui finalitzar-se en el marc de la celebració del centenari de l’Exposició Internacional de 1929.