Articles - Ciència i Coneixement
consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat avui l’increment de 2 milions d’euros en el finançament anual dels grups de recerca amb l’objectiu d’impulsar l’impacte científic, econòmic i social de la seva activitat, així com promoure la projecció internacional de la seva recerca. La pròxima convocatòria de Suport als Grups de Recerca (SGR) per al període 2022-2024 significarà un augment del 17% respecte a l’anterior convocatòria resolta al 2017.
Durant la compareixença d’aquest matí a la comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya, la consellera Geis també ha recordat la inversió de 9,3 milions d’euros a càrrec del departament que encapçala per equiparar el preu públic dels màsters universitaris al de grau i, fer un nou pas, en “garantir l’equitat en l’accés a l’educació superior”. “Cal fer desaparèixer els impediments que afecten a l’estudiantat que provés de famílies vulnerables”, ha remarcat Geis.
Geis ha presentat els quatre eixos en els qual s’assenta l’acció de Govern del Departament de Recerca i Universitats. “Era una demanda reiterada la recuperació d’aquest Departament, ara ja el tenim i ara és el moment de situar el coneixement, el talent i la innovació al centre de les polítiques del Govern”, ha dit Geis.
Els quatre eixos són:
- Enfortir el sistema universitari i de recerca
- Vertebrar el país a través de la recerca
- Apostar per la innovació i la transferència
- Reforçar la dimensió social de la recerca i les universitats
La consellera Geis ha subratllat que aquests eixos responen al repte que fa front al capdavant del Departament de Recerca i Universitats: “potenciar la innovació perquè sense innovació no hi ha transformació”. Una innovació transformadora “clau també per a la cohesió social, així com per a la vertebració i l’equilibri territorial del nostre país”. Per promoure aquesta transformació, la consellera Geis ha subratllat la importància de “protegir el talent”. “Hem de retenir, recuperar i atraure el talent” mitjançant polítiques adreçades a tot el sistema de coneixement i, especialment, al més joves.
Aquests quatre eixos recullen els objectius acords en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) que, tal i com ha destacat la consellera Geis “és l’eina amb la qual hem de desplegar l’estratègia integral en R+D+I per convergir amb l’Europa més avançada en l’àmbit de la docència, la recerca i la transferència de coneixement”. Geis ha explicat que el Departament de Recerca i Universitats també ha tingut en compte les accions recollides en el document elaborat pel Grup de Treball Catalunya 2022: RESET, Crida per reactivar el país. En aquest línia, la consellera Geis ha destacat que “la màxima voluntat de consens i de treball coordinat”.