Articles - Premis i reconeixements
S'ha presentat la vuitena edició dels Premis Talent Cambra, organitzats per la Fundació Impulsa Talentum XXI i la Cambra de Comerç de Barcelona, en la seva convocatòria del 2022. Uns Premis Talent consolidats com a un referent de la localització, divulgació i reconeixement del talent català aplicat als àmbits econòmic, cultural, tecnològic i social. L'acte, en format virtual, ha comptat amb els discursos de Bru Recolons, president de la fundació Impulsa Talentum XXI; Toni Fitó, vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona; i l'expert en tecnologia i gestió del talent i coneixement, Esteve Almirall, professor d'ESADE.
Bru Recolons ha destacat el creixement dels Premis en les darreres categories. "Catalunya és un pol de coneixement i talent global, que s'evidencia amb el nombrós conjunt d'startups, empreses innovadores i hubs que s'hi estan instal·lant, i després de la Covid19 cal reconèixer de nou l'impuls que s'ha donat darrerament a aquest ecosistema emprenedor, un dels més importants d'Europa". Al mateix temps, Recolons considera que "els Premis Talent Cambra són una eina més per a reconèixer les bones pràctiques en la gestió del coneixement i el talent aplicat a àmbits molt diversos, però sempre amb el component social. Les persones són el centre dels avenços i de la innovació".
Els Premis enguany disposen de 22 categories, algunes reformulades d'anteriors ocasions, i superen l'àmbit de les startups i l'emprenedoria, així com el sector industrial i econòmic, ja que s'hi inclouen categories que van des de les arts plàstiques a la música, de l'àmbit socio-sanitari a l'Internet de les coses, passant pel blockchain o el sector agrícola. Toni Fitó, vicepresident de la Cambra, va "animar a les empreses i emprenedors a presentar projectes a les diverses categories dels Premis", recordant l'esperit d'innovació que caracteritza el país, especialment en moments com aquests, en que sortim d'una crisi econòmica important, també una crisi política, sortim d'una pandèmia, i mitja Europa està en Guerra. "Les dificultats sempre acompanyen els moments de màxima creativitat i innovació de les societats".
Les categories difereixen en alguns punts respecte els anys anteriors. Per al 2022 es premiaran bones pràctiques i projectes en: Comerç i Fires, Indústria, Banca i Finances, Turisme, Oci i Gastronomia, Àmbit Jurídic- Legal, Serveis, Transició Energètica, Alimentació, Mobilitat Sostenible, Sector Primari, Economia Circular, Medi Ambient i Entorn Natural, Innovació Tecnològica, Deep Tech,Sobirania Tecnològica, Sanitat i Salut, Biotecnologia, Química i Ciències de la vida, Objecte Singular i 3D, Transferència del Coneixement, Educació i Valors, Comunicació i Media, Esports, Igualtat i Solidaritat, Tercer Sector, Literatura i Editorial, Arts Plàstiques, Música i Composició, Disseny gràfic, Moda i Artesania, Arts Escèniques i Curtmetratge.
El professor Esteve Almirall, convidat a participar de la presentació com a ponent, va parlar dels components socials, polítics, econòmics i acadèmics que fan que el talent a les ciutats i als països es desenvolupi de forma creixent, especialment en els àmbits urbans, i on ja existeix una voluntat política i un sistema educatiu, universitari i acadèmic, que ho promou. Esteve Almirall és Professor Titulat d’ESADE, al Departament d'Operacions, Innovació i Data Sciences i Director del Center for Innovation in Cities d’ESADE. Amb un doctorat en ciències de la gestió (ESADE), un MRes en ciències de gestió, un MCIS, DEA i MRes en Intel·ligència Artificial (UPC), la major part de la seva carrera professional l'ha dedicat a les tecnologies de la informació, especialment en consultoria, banca i finances, on va treballar durant més de 20 anys en llocs directius a IT, Organització i Màrqueting.