Articles - Cičncia i Coneixement
L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una inversió de 130 milions d’euros fins al 2027 destinats a ciència i innovació, duplicant el pressupost anterior. Aquest Pla Estratègic té com a objectiu consolidar Barcelona com a líder europeu en ciència i innovació. Segons l’alcalde Jaume Collboni, això reflecteix el compromís amb un ecosistema universitari i de recerca dinàmic i vibrant a la ciutat. Entre les iniciatives destacades, s’inclou una nova ordenança fiscal que oferirà bonificacions a l’IBI i a l’IAE per al sector.
El pla també contempla diverses àrees de prioritat: 50 milions per a transferència de tecnologia, 45 milions per a la cultura científica, 20 milions per a la recerca, 13,5 milions per a l’ecosistema científic i 2 milions per a la formació. Un dels objectius clau és fomentar la participació femenina en la ciència i consolidar Barcelona com a centre neuràlgic en el desenvolupament de tecnologies avançades, especialment en àmbits com la biotecnologia i la salut.
Actualment, Barcelona ja compta amb sis pols científics, vuit parcs tecnològics, vuit universitats, vuit hospitals amb instituts de recerca, 1.350 empreses del sector i 80 centres de recerca científica. El pla també destaca la importància de la creació del primer centre de l’Institut Fraunhofer a Espanya, en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (BIEC), situat al Parc Científic de Barcelona. Altres projectes rellevants inclouen la Barcelona Innovation Coast, centrada en disseny de xips, intel·ligència artificial i ciberseguretat.
El programa també preveu reforçar i ampliar els equipaments ja existents com la Ciutadella del Coneixement, el Campus Diagonal-Besòs, la zona nord-Collserola amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca i el CaixaResearch Institut, a més de zones com el 22@ i l’Eix Diagonal Salut, que inclou el nou Clínic i el creixement del Barcelona Supercomputing Center.