Catalonia Talent

Catalonia Talent

Entrevista a Chema Chaqués, responsable de l'Àrea d'Emprenedoria de la WTS

22 de setembre de 2019

Converses amb Talent

Les tecnologies poden canviar el món. Aquesta idea ja l’apassionava, des de ben menut, a Chema Chaqués (Barcelona, 1966), que acabaria optant per posar-la en pràctica en el futur. Precisament per això va estudiar Telecomunicacions, una formació que seria enriquida posteriorment per un elenc inacabable de màsters. Màsters que l’han posat en contacte amb la vessant d’economista -com ell apunta, l’estratègia i la gestió fan realitat les idees-, de consultor -li permet afrontar reptes i assolir fites- i de coach -consistent en ser més feliç quan s’ajuda a la resta a assolir els seus objectius-. El projecte de la Welcome Talent Society -del qual ell és el responsable de l’Àrea d’Emprenedoria- té la sort de comptar en les seves files amb el també soci fundador d’Attittud, empresa que s’erigeix com el nucli del que neix “Impulsa Talent”, l’acceleradora dels Premis Talent. Davant d’aquest frenesí de talent... què podria sortir malament?

 

Què és el talent per a tu?

És una màgia genètica, una llavor que portem dins que, amb un desenvolupament idoni, ens pot dur a la seva meravellosa aplicació: ja sigui creant, interpretant, actuant, relacionant, inspirant... El millor és que el talent no té límits.

Pots presumir de tenir una formació amplíssima. A banda de la relacionada amb els àmbits de la tecnologia, els negocis i la innovació, em crida l’atenció el Màster en Intel·ligència Emocional que has cursat. S’ha acostumat a descuidar aquest aspecte en el món dels negocis? Està adquirint major importància cada vegada més?

Sempre s’ha parlat molt del cervell i de la intel·ligència racional i creativa. Cada vegada més, la intel·ligència emocional -juntament amb la interpersonal, intrapersonal i col·laborativa- s’està revelant clau pel rendiment personal i col·lectiu en les organitzacions. En aquest sentit, no s’entén una cultura empresarial ni un model de lideratge i de gestió del talent que ni ho contempli i ni ho gestioni d’una forma holística, sistèmica i global.

També has col·laborat en diverses escoles de negoci, entrant en contacte amb els joves que s’inicien en el món empresarial. Què s’hi ensenya en aquests moments? En quina mesura han anat canviant els continguts amb el pas dels anys?

El gran repte de l’educació és, a banda de formar en les teories i el coneixement del passat, preparar els joves pel present i pel futur empresarial. En aquest sentit, la col·laboració amb l’empresa, la interacció amb les noves tecnologies (realitat virtual, intel·ligència artificial...) i les simulacions de casos són clau. Em permetria afegir que l’experiència global a nivell cultural i sectorial ajuda molt a obrir la ment a noves realitats i és un estimulant del talent.

Ets expert en processos de fusions, adquisicions i integracions. Entenc que poden arribar a ser molt feixucs (penso en les fusions, per exemple) i on la intel·ligència emocional hi pot jugar un paper preponderant.

Una empresa és un ens molt complex, de la mateixa manera que ho són totes les seves dimensions: la propietat (i la família), l’equip humà, els clients, els proveïdors, els partners i l’entorn sociopolític i econòmic. Malgrat partir de metodologies i pràctiques que han demostrat ser eficients i eficaces, cada cas ha de ser dissenyat a mida. En aquest sentit, la gestió de les persones i de les emocions es tornen essencials.

Què ha de tenir una empresa per atraure, potenciar i fer valer el talent?

El mateix que tots li demanaríem a una persona: coherència. Hem aconseguit que les empreses manifestin oberta i repetidament la seva orientació a atraure i fidelitzar el talent. Ara bé, la seva cultura i els seus valors ho integren? El seu lideratge s’enfoca en aquest sentit? I, especialment, els comportaments que mostren les persones en cada instant reforcen aquesta voluntat?

Des d’Attittud Talent treballem en aquesta transformació i consolidació dels models d’atracció i de fidelització del talent per maximitzar el valor del capital humà en el negoci.

A propòsit d’això, ets soci-fundador d’Attittud Consulting. A què es dedica aquesta empresa? Explica’m el seu origen i la seva història.

Attitud va tenir dos orígens especialitzats: el de Talent i Persones i el d’Estratègia i Negoci. Inicialment estaven separats, però jo era el nexe entre totes dues esferes. Com el talent s’atrau, vam evolucionar cap a la integració, ja que ens permetia tenir un enfoc més global i afegir més valor als nostres clients i equips. Vam néixer com un grup de professionals sènior que volíem ajudar els nostres clients i partners a aconseguir els seus objectius de creixement, competitivitat, sostenibilitat i optimització del seu capital humà.

En què consisteix l’activitat que duen a terme ambdues esferes? 

L’esfera del talent i les persones consisteix en ajudar les organitzacions a atraure i fidelitzar el talent per assolir les seves estratègies i objectius de negoci mitjançant diversos processos: el Headhunting i la Selecció, la Formació, el Desenvolupament i el Coaching i la Consultoria i Transformació Organitzacional, Cultural i de Lideratge.

Pel que fa a l’Estratègia i Negoci, es tracta d’ajudar les organitzacions a definir les estratègies i objectius que els han de dur a un èxit empresarial, i fer que les persones i el seu talent diguin a terme els plans prèviament dissenyats. Aquests poden ser de creixement, d’expansió, d’internacionalització, d’innovació o de digitalització. Assumim el repte d’actuar com a consultors, d’acompanyar en la implementació i de liderar la gestió en cada cas per donar la resposta més eficient i eficaç als reptes i objectius plantejats.

Gaudeixes de 25 anys d’experiència en Projectes, Gestió, Lideratge i Direcció de multinacionals de primer ordre, així com d’empreses familiars. Quant canvia treballar per unes (multinacionals) o d’altres (empreses familiars)?

És a la vegada molt diferent i molt semblant. Molt diferent pel pes de la propietat, pel nivell de personalisme de la cultura i del lideratge, per la professionalització i la delegació... I molt semblant perquè les organitzacions, els equips i les persones necessiten sentir-se involucrades i escoltades per crear un compromís, orientar-se cap als objectius -globals i individuals- i assolir un creixement, una satisfacció i un sentiment de pertinença.

Estàs acostumat a liderar equips orientats a obtenir uns resultats i la satisfacció dels clients. Entenc que per la teva trajectòria has tractat molt el tema del lideratge. S’ha de tenir un talent especial per ser líder o ho pot ser tothom?

El talent natural és quelcom amb el que es neix. Després, ens pot motivar el suficient per focalitzar-nos en el seu desenvolupament. El lideratge és un bon exemple de talent que es pot desenvolupar. La societat i les empreses necessiten bons líders, i això es pot aconseguir si existeix l’objectiu, la motivació i el compromís, a la vegada que un entorn que acompanyi.

“Habituat a gestionar situacions complexes i de canvi amb visió generalista dels negocis i sensibilitat cap a les persones” es pot llegir en el teu LinkedIn. Ja en el món actual però sobretot en el futur, l’adaptabilitat a noves situacions serà una qualitat especialment vàlida en el mercat laboral?

El món es mou cada vegada més de pressa i amb més incertesa. Hem d’aprendre a gaudir de les oportunitats que això genera i ajudar a les persones a gestionar-ho per tal de vèncer la resistència al canvi, la frustració i les pors. També aquest és un talent que es pot entrenar i desenvolupar, aquí i ara.

Parlant ja de la Welcome Talent Society... per què decideixes unir-te a l’equip encarregant-te de l’Àrea d’Emprenedoria? 

El projecte de la Welcome Talent Society és una de les millors idees que mai no m’havien presentat. Va ser amor a primera vista, ja que reflecteix el descobriment, el reconeixement i el desenvolupament del talent per acompanyar-lo de l’èxit empresarial. Es tracta d’una iniciativa global, transversal i multidisciplinària com ho és el talent on sentia els meus principis i valors plasmats amb una harmonia fantàstica i on l’equip era l’element de més valor. Aleshores, va ser un plaer unir-me al projecte, i encara més impulsar la incubadora i l’acceleradora de l’àrea d’Innovació i Emprenedoria.

Ja per acabar, quin personatge de Catalunya destacaries pel seu talent?

El talent és tan plural -tant per la seva genialitat com per la seva contribució a la societat- que no en podré dir un només. Et destacaria a Pau Casals, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Ferran Adrià i Enric Prat de la Riba. També posaria en valor a Margarita Xirgu, Caterina Albert, Mercè Rodoreda, Montserrat Caballé i Carme Ruscalleda. També m’agradaria fer un apunt sobre els joves com Marc Márquez o Rosalia, que ens estan sorprenent a tots amb el seu extraordinari talent.

 

ALBERT POSTILS.

Contingut relacionat

Carregant...
x