Catalonia Talent

Catalonia Talent
Opinió

Els unicorns existeixen a Catalunya

19 de juliol de 2021

L'unicorn és un ésser mitològic amb cos de cavall blanc, barba de marrà i una llarga banya en espiral al mig del front. Suposadament, impossible de caçar o de domesticar, l'única persona que el pot sotmetre és una donzella capaç de fascinar l'animal fins a deixar-lo immòbil. A l'edat mitjana, es considerava que la banya de l'animal podia neutralitzar qualsevol verí, de manera que, durant segles, la suposada pols de banya d'unicorn va ser molt apreciada. Una divertida i molt ben ambientada novel·la de Juan Eslava Galán (Arjona, 1948), relata la cerca d'aquest mític animal al segle XV. Una recerca que acaba amb la troballa del que sembla ser l'unicorn, però resulta ser un agressiu rinoceront que escriu el final menys desitjat per al protagonista.

Potser perquè els unicorns son tan únics, extraordinaris i difícils de trobar, a les startups que arriben a valdre més de mil milions de dòlars se les anomena així. Assolir un creixement tan ràpid, com fan aquestes empreses emergents, té connotacions que poden ser considerades "mítiques", com mític és l'unicorn. 

L'accepció d'unicorn relativa a les startups valorades en més de mil milions de dòlars abans de cotitzar als mercats, s'atribueix a la inversora nord-americana Capital Risc Aileen Lee, que va usar aquest terme en un article a TechCrunch el 2013 titulat "Welcome to the Unicorn Club: Learning from Billion-Dollar Startups". 

Precisament, els Estats Units lideren el rànquing de països per nombre d'unicorns, més de dos-cents, gairebé duplicant-ne els de la Xina. Europa queda força enrere en el recompte amb el lideratge del Regne Unit (Londres), amb més de 40. A gran distància hi ha altres ciutats europees com Berlín o París, al voltant de 10. A Catalunya, podem dir que hi ha –o hi ha hagut– fins a tres unicorns. 

El triomvirat d'unicorns catalans

El primer unicorn català va ser eDreams, fundada el 1999 per Javier Pérez-Tenessa i dos soscis més, creada com a agència de viatges en línia que ha anat ampliant activitats i àmbits geogràfics. Va sortir a borsa l'any 2014 amb una valoració de 1.075 milions d'euros. Val a dir, però, que el seu historial de cotitzacions a la borsa ha estat molt per sota d'allò que s'esperava. A més, la irrupció de la pandèmia de covid-19 ha afectat fortament la seva activitat i valoració borsària, si bé actualment sembla recuperar nivells anteriors. 

Glovo, fundada el 2015 per un jove enginyer aeronàutic que va decidir canviar els avions per les bicicletes, motocicletes i patinets, es dedica a la compra, recollida i entrega de comandes en menys d'una hora a través d'un aplicatiu en línia i de la intel·ligència artificial a fi d'optimitzar els recorreguts i el temps d'entrega. Aquesta activitat ha estat ampliada a l'explotació de Dark Kitchens, i l'empresa és actualment present a més de 20 països. Glovo, però, també ha fet sortir a la llum el difícil caràcter atribuït als unicorns de la mitologia. En el seu cas, arran de la seva política de contractació i retribució dels anomenats riders, així com per la perillositat del mètode de repartiment i per haver vist suspeses a Barcelona les llicències de Dark Kitchens a conseqüència de la inexistent regulació per a aquesta activitat. 

Wallbox, fundada el 2015 a Barcelona per Enric Asunción i Eduard Castañeda, dissenya, fabrica i distribueix solucions de càrrega per a vehicles elèctrics. Aquest unicorn debuta enguany a la borsa nord-americana amb una valoració propera als 1.500 milions de dòlars –utilitzant una SPAC (Special Purpose Acquisition Company) per agilitzar el procés– després de rebre diversos premis i mencions internacionals i d'haver venut més de 100.000 carregadors. 

Els punts en comú d'aquestes empreses emergents i unicorns catalans, son: 

  • Haver sorgit en l'ecosistema emprenedor de Barcelona, amb vocació global
  • Tenir un alt component tecnològic
  • Ser altament escalables
  • Comptar amb equips fundadors amb visió, lideratge i capacitat d'atraure talent i inversors
  • Haver iniciat l'activitat en un moment òptim, cobrint una necessitat del mercat i amb un clar avantatge competitiu

Aquests tres unicorns suposen el 50% dels quals, amb sort, es poden veure a l'estat espanyol. L'altre 50% correspon a startups nascudes a Madrid: Cabify, cotxes de lloguer amb conductor (llicència VTC); Idealista, portal immobiliari; i Alfunds (fintech). 

Els unicorns, a més de ser molt difícils de trobar, poden deixar de ser-ho en qualsevol moment. Això pot succeir quan perden valor (fins a quedar per sota els mil milions d'euros); quan passen a cotitzar a borsa (les empreses cotitzades no es corresponen amb la definició d'unicorns); o quan son adquirides per una corporació. Malgrat deixin de ser-ho, però, sempre seran recordades per haver-ho a estat. 

Susana Domingo
Directora de l'Executive MBA i del Programa StartLab
Cap de l'Àrea d'Estratègia i Emprenedoria 

Barcelona School of Management - Universitat Pompeu Fabra

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x