Els pescadors de la demarcació de Tarragona han començat a utilitzar caixes fabricades amb Oryzite, un material derivat de la clofolla d’arròs, per emmagatzemar el peix. Aquesta iniciativa és fruit d’un acord entre la Càmara Arrossera del Montsià, l’empresa Vasalplast i la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona (FTCPT), amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Oryzite és un material desenvolupat per l’empresari granollerí Iban Ganduxé, que va rebre el Premi Talent 2022 en Innovació atorgat per la Fundació Impulsa Talentum per aquest projecte.
El projecte compta amb una inversió de 704.220 euros, cofinançada en un 70% pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA). Les primeres caixes es distribuiran entre les confraries de les Cases d’Alcanar, la Ràpita, l’Ampolla, Deltebre, l’Ametlla de Mar, Cambrils, Calafell, Torredembarra i Tarragona, beneficiant més de 251 embarcacions pesqueres.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha destacat “el caràcter innovador de la iniciativa i la importància de la cooperació entre el sector agrícola i pesquer”.
Oryzite és un material versàtil que s’utilitza en diversos sectors, com l’automoció, el tèxtil, l’embalatge i la cosmètica. La Càmara Arrossera del Montsià, que produeix unes 60.000 tones d’arròs cada any, pot generar fins a 14.000 tones d’Oryzite anualment.
Amb aquesta iniciativa, el sector pesquer tarragoní es posiciona com a referent en innovació i sostenibilitat, contribuint a reduir l’ús de plàstics i promovent una gestió més responsable dels recursos naturals.