Catalonia Talent

Catalonia Talent

El World Ocean Council escull Barcelona com a seu global i celebrarà esdeveniments punters d’economia blava a la ciutat

11 d'abril de 2022

Articles - Economia

Barcelona ha estat escollida pel World Ocean Council (Consell Mundial dels Oceans, WOC) per establir-hi la seva seu global, i com la ciutat on celebrarà els seus esdeveniments mundials i punters d’economia blava i sostenible. El WOC és una organització empresarial no governamental sense ànim de lucre, que lidera a escala mundial l’impuls de l’economia marítima sostenible, i que treballarà gran part de la seva activitat des de Barcelona en els propers 4 anys (2022-2026).

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb el WOC que dona suport a la nova ubicació de la seu central així com a les activitats relacionades en el marc de Mesura de Govern de l’Economia Blava a la ciutat, permetent posicionament i inversions sostenibles a la ciutat. L’establiment de la seu mundial del WOC a Barcelona ajudarà a consolidar el lideratge internacional de la ciutat en aquest nou sector, reforçant el desenvolupament de noves industries sostenibles i innovadores, i alineat amb l’agenda 2030.

En aquest marc, el WOC portarà a la ciutat la Cimera Oceànica Sostenible (Sustainable Ocean Summit), esdeveniment que anteriorment s’ha celebrat a París i Singapur, i que s’orienta al desenvolupament sostenible dels oceans. El Sustainable Ocean Summit (SOS), acull anualment més de 300 alts executius de la indústria marítima, i convoca regularment a grups d’inversió i negocis. Aquesta cimera és itinerant i se celebra cada any a un país diferent i tindrà lloc a Barcelona cada 3 anys a partir de la tardor de 2022.

El World Ocean Council organitzarà també a Barcelona la 1a Conferència Mundial de Finances Blaves (BlueFin). Aquesta conferència es farà a la ciutat cada dos anys a partir de la tardor de 2022. Com a resultat, s’espera atraure a Barcelona a representats d’alt nivell de la comunitat d’inversió i finances de l’economia oceànica sostenible, generant oportunitats per a tot l’ecosistema, fons d’inversió, start-ups, acceleradors, entre d’altres. Així, els agents locals podran connectar més àgilment amb actors globals ja consolidats.

El desenvolupament d’aquestes activitats impactarà en l’economia de la ciutat; en la facturació, en els llocs de treball que es generaran i en la repercussió dels congressos realitzats a Barcelona, on caldrà sumar-hi també l’impacte de les noves start-ups d’economia blava que es puguin crear en aquest període.

L’anunci de l’acord amb el WOC se suma a d’altres que s’han fet públics recentment com ara el de la celebració de la Copa Amèrica de Vela, molt més que un esdeveniment esportiu i que situa Barcelona com a referent internacional tant a nivell econòmic, com turístic i de l’esport, on la sostenibilitat i la innovació vinculada a la nàutica jugaran un paper cabdal.

El WOC assenyala que han triat Barcelona per l’aposta de l’Ajuntament per l’economia blava i per comptar amb el Port de Barcelona, un dels ports més reconeguts de la Mediterrània a escala global, que aposta per la innovació i  és líder en el sector, a més de les seves connexions internacionals aeroportuàries. Han destacat en la seva tria l’esperit emprenedor de Barcelona, una de les millors ciutats per a les start-ups segons els rànquings de referència; pel seu ecosistema tecnològic, amb casos d’èxit com ara la celebració del Mobile World Congress; o la presència de múltiples scale-ups i alguns unicorns nascuts a la ciutat.

Està previst que les oficines del World Ocean Council s’instal·lin en l’entorn portuari. En aquest sentit, cal destacar que el Port de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona van signar l’abril de 2021 un acord de col·laboració en matèria d’economia blava per tal de dur a terme projectes en aquest àmbit.

Barcelona és una ciutat de llarga tradició marítima, que ha desplegat activitats comercials, i acull importants centres d’investigació marina (Institut Ciències del Mar ICM-CSIC, UB, UPC) amb professionals científics de primer nivell. A través de la Mesura de Govern de l’Economia Blava de l’Ajuntament, i amb l’impuls de Barcelona Activa, es treballa en programes d’emprenedoria i innovació per acompanyar i accelerar negocis “blaus”, i per engegar accions formatives en l’àmbit portuari.

Contingut relacionat

Carregant...
x