Sembla mentida que avui en dia hi han persones que es passen el dia posant fronteres al talent i al coneixement. Tothom parla d’innovació però molta gent no vol canvis. Els prejudicis encara existeixen però el món va cap a un altre tipus de societats.
De manera natural, totes les cultures del planeta reconeixem el talent, respectem els líders, respecten els savis i elogien el coratge i l’honestedat. Les escoles de negocis parlen del nou lideratge humil, empàtic i que ni és el més savi ni el més visible sinó aquell que sap que el millor que pot fer és crear un equip millor que ell. Hi han gurus que parlen de la capacitat transformadora de l’amabilitat.
El psicòleg Gardner va propusar ja en 1983 la teoria de les intel·ligències múltiples amb 7 conjunts d’habilitats. Avui en dia, alguns psicòlegs parlen dels 8-12 tipus d’ intel·ligències incloent la emocional, intrapersonal i la interpersonal.
La Organització Mundial del Treball parla d’habilitats blandes (soft skills) necessàries en els propers anys com el pensament crític, l’empatia, la innovació, etc. Sembla ser que en la era de la transformació digital i de la intel·ligència artificial, el que ens fa més humans és el que posarem en valor laboral.
Hi ha estudis sobre l’impacte de la industria 4.0 en el treball que diuen que de manera sorprenent les professions justament relacionades amb aquestes habilitats seran les més demandades perquè la resta ho faran els robots.
El problema es que algunes cultures són patriarcals, altres es basen en la llei del més fort, d’altres en el més ric i d’altres en el més visible i a vegades reneguen del talent per no estar dintre dels seus estàndards. Sembla que el fet de digitalitzar-nos posa sobre la taula nous lideratges perquè cada cop que l’Elon Musk fa un tweet tothom compra o ven la seva criptomoneda favorita.
Les persones amb talent sovint són controvertides perquè molta gent no les entén o els espanten perquè sempre van un punt més enllà que la resta. Sembla que els nous herois no són els que han desenvolupat les vacunes del COVID sinó qui té més seguidors al tiktok pels seus estilismes. No entraré en les diferències però el fet és que cadascú en diferent nivell influeix en les nostres vides.
En llenguatge dels videojocs, diuen FTW (For the Win en anglès) o traduït “Per la victoria”, quan un jugador és formidable. Siguin videojocs, empreses, esports o la colla castellera, el fet és que aquí i arreu reconeixem el talent encara que ens costi o no ens interessi fer-ho perquè el talent practica un llenguatge universal perquè tots el reconeixem, el que hem d’eliminar són els prejudicis.
En la era del humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, troians i trolls i envolteu-vos de Sinergents que sempre sumen aptituds, equip i valors.