El sector TIC a Catalunya va tancar el 2023 amb unes dades de facturació que Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, ha qualificat com a “espectaculars”: 26.446 milions d’euros, un increment del 12,5% respecte al 2022. En la presentació de la setzena edició del Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya del Cercle Tecnològic, celebrada a la Cambra de Comerç de Barcelona, Arroyo va destacar que el gran repte del sector és "retenir i formar el talent". L'any passat van quedar sense cobrir 9.231 llocs de feina que haurien aportat 1.805 milions més al PIB català. Aquest dèficit de talent, especialment femení, representa una oportunitat desaprofitada, ja que les dones són una font de talent no explotada en el sector TIC.
Joan Ramon Barrera, president del Cercle Tecnològic, va subratllar que el sector TIC contribueix amb un 9% al PIB de Catalunya, situant-se en tercera posició per darrere del turisme (11,5%) i l'alimentació (9,7%), però per davant de sectors com l'energètic, l'automoció o la construcció. A nivell europeu, Catalunya ocupa la quarta posició en contribució de les TIC al PIB, just darrere d'Alemanya, França i Espanya.
Pel que fa a l'ocupació, el sector TIC representa un 4% de la població ocupada a Catalunya, amb 135.200 professionals, un increment respecte als 124.500 de l'any anterior. Tot i aquest creixement, Barrera va assenyalar l'estancament de l'oferta formativa universitària com el principal obstacle per al desenvolupament del talent. El 2022, 3.414 persones van voler cursar carreres TIC, però només hi havia 2.870 places disponibles. La demanda de graus universitaris TIC augmenta, però l'oferta no creix al mateix ritme.
L'informe presentat per l'entitat tecnològica també mostra un lleuger increment en el nombre d'empreses del sector, passant de 17.811 el 2022 a 17.854 el 2023. Sara Díaz, directora executiva de Talent i Sectors Estratègics de Barcelona Activa, va destacar que aquestes xifres confirmen que Catalunya disposa d'un “ecosistema de referència en l’àmbit internacional”. Díaz va posar èmfasi en les "oportunitats de desenvolupament professional" i les "favorables condicions del sector", com el salari mitjà anual de 47.731 euros. També va coincidir amb Arroyo en subratllar que el sector TIC és un motor de creació d'ocupació estratègic per a Catalunya.
El creixement del sector TIC català i la seva contribució a l'economia són innegables, però el repte d'ampliar l'oferta formativa i d'incorporar més dones al sector es manté com una prioritat per assegurar un desenvolupament sostenible i inclusiu.
Albert Torras