Articles - Startups i emprenedors
Després de tres mesos de formació, el 15 de desembre ha tingut lloc, a la Sala de Juntes del Rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), l'acte de cloenda de la quarta edició del programa 'De la ciència al mercat'. Aquesta iniciativa té l’objectiu de fomentar la transferència de tecnologia i coneixement donant suport a l'estudiantat de màster o doctorat a transformar el seu treball de fi de màster o tesi doctoral en un projecte empresarial.
Aquesta edició ha comptat amb 25 participants provinents de les universitats organitzadores. Durant l’acte, han presentat les seves propostes tant tecnològiques com socials, vinculades a la salut, el medi ambient o l’educació, entre d’altres. Alguns exemples de les propostes que s'han presentat són: una eina per gestionar dades de consum per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica, un projecte per produir bioplàstics, un robot autònom d’entrega de paquets o un tractament alternatiu de l’osteosarcoma basat en plasma fred.
A part de fomentar la creació d’empreses, 'De la ciència al mercat' ha ofert als participants una visió àmplia dels programes d’emprenedoria i d'acceleració que hi ha, així com dels ajuts i opcions de finançament als quals poden optar les persones emprenedores. D’aquesta manera, el programa també fa una funció d'orientació professional a l'estudiantat que vol emprendre. Així ho ha valorat Sira Mogas, participant de l’anterior edició i fundadora i directora de KOA Biotech, una empresa que pretén reduir la mortalitat per infeccions de les piscifactories i l'ús d'antibiòtics. Mogas ha explicat la seva experiència i com la va ajudar el Programa per convèncer-se que volia emprendre el seu propi projecte empresarial.
De les edicions anteriors que s’han fet del Programa, han nascut sis noves empreses emergents, com ara Mitiga Solutions, Zymbol Biomodeling, Meetoptics, NOVAMEAT, Gate2Brain i KOA Biotech.
A l'acte de cloenda hi han participat la vicerectora d'Emprenedoria, Innovació i Transferència de la Universitat de Barcelona (UB), Mercè Segarra; el vicegerent de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Iván Martínez; el vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, Climent Molins, i la vicegerent de Recerca, Transferència de coneixement i Innovació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Mònica de Forn. Tots ells han destacat la importància d'aquest tipus d'iniciatives per crear una societat crítica i han posat en valor la col·laboració entre les quatre universitats per donar continuïtat als projectes que s’han desenvolupat.
'De la ciència al mercat' està subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus.