Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Govern vol dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic

12 de febrer de 2021

Articles - Salut

El Sistema de Salut de Catalunya inicia els treballs per dotar-se del primer accelerador de protons públic per al tractament d’oncologia pediàtrica, majoritàriament, i en alguns casos per a tumors en adults. Ho fa amb la signatura, per part de Salut, d’un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte conjuntament amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’ Institut Català d'Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’objectiu és poder disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament, tant de Catalunya com d’altres comunitats autònomes.

A l’entorn de 200 pacients se’n podrien arribar a beneficiar el primer any i més de 250 quan estigui en ple rendiment, la majoria infants. “Aquest és un projecte en clau de sistema i en clau nacional que es materialitzarà gràcies a l’aliança entre els hospitals que tenen major expertesa en oncologia i radioteràpia. Poder disposar d’un accelerador de protons públic dins el nostre territori suposa fer que la nostra xarxa sanitària segueixi sent una de les més competitives a escala europea”, explica el doctor Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut. “Es tracta d’encarar amb força el repte i les exigències que ens plantejarà la medicina personalitzada i les innovacions tecnològiques que, a mitjà termini, han de permetre una millora molt important dels resultats en salut sobre els nostres usuaris. L’expertesa, la capacitat de gestionar la complexitat, el coneixement i la implicació de les entitats que signen el conveni són la garantia que faran exitós aquest projecte”.

La possible ubicació del dispositiu serà al Parc Sanitari Pere Vigili, ja que disposa d’un mínim de 1.500m2 que l’aparell requereix per ser habilitat. La directora general de l’ICO, la doctora Candela Calle, exposa com "la teràpia amb protons és una eina fonamental en el tractament de pacients pediàtrics i també cada cop més en adults. Disposar d'aquesta tecnologia a la nostra xarxa és una molt bona notícia".

Actualment, les parts implicades es troben treballant en l’elaboració del pla funcional del projecte i el pla material d’execució. “Les indicacions del tractament amb protons van augmentant i els guanys d'aquesta tècnica a nivell funcional i de resultats són molt importants per a aquells que se’n poden beneficiar. És clara la necessitat de disposar d’un centre de protons dins de la xarxa oncològica pública catalana”, remarca el doctor Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Segons el doctor Manel del Castillo, director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu, "aquest projecte és una molt bona notícia que farà que Catalunya esdevingui una àrea de referència en oncologia infantil al sud d'Europa".

També s’està elaborant el model organitzatiu, la gestió de l’equipament, la inclusió al teixit del SISCAT i el calendari d’actuacions. El doctor Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, remarca com “aquest projecte és essencial per oferir als pacients tractaments oncològics amb últimes tecnologies, i és un exemple de col·laboració entre centres terciaris per posar al servei de la ciutadania teràpies avançades i de precisió”.

Entre els següents passos s’hi troba establir un conveni de col·laboració que doti formalment una distribució de drets i obligacions concrets. “Com a país i com a sistema sanitari hem de ser capaços d’incorporar els grans avenços científics i tecnològics, i totes les eines que permetin aplicar-los en benefici dels pacients. Cada vegada més, per a fer-ho és i serà necessari plantejar projectes compartits, on flueixi el coneixement, es comparteixin els recursos i se’n puguin analitzar i millorar els resultats”, exposa la directora-gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la doctora Gemma Craywinckel.

Temes salutprotonsacceleradorclinic

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x