Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Govern destinarà 450 milions a infraestructures digitals al territori

14 de setembre de 2021

Articles - Tecnologia

La Generalitat ha aprovat avui el full de ruta del desplegament d’infraestructures digitals a Catalunya fins al 2030, el Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals (PEID), que defineix la xarxa d’infraestructures digitals necessària per al desplegament dels serveis digitals actuals i futurs a Catalunya des de dues perspectives: la corporativa i la de país. L'objectiu és, segons la Generalitat, fer de Catalunya una nació digital amb una ciutadania apoderada, un territori connectat, una administració cibersegura, una economia digital i digitalitzada, i una mobilitat col·lectiva, connectada i  descarbonitzada.

Partint del convenciment que la connectivitat és un dret social i econòmic del segle XXI i l’element fonamental sobre el qual es construeix la societat digital amb igualtat d’oportunitats, el PEID situa les infraestructures digitals com a infraestructures bàsiques i estratègiques per assolir la cohesió social i territorial del país i garantir el desenvolupament i la competitivitat de la indústria i l’economia en un mercat i un món cada cop més global i digitalitzat.

El Pla es marca quatre objectius estratègics:

  • Dotar tot el país de cobertura de xarxes de nova generació amb una bona qualitat de servei.
  • Promoure la competència efectiva en xarxes fixes i mòbils.
  • Habilitar infraestructures que permetin la implantació dels nous serveis digitals.

Per això, el PEID es planteja completar la xarxa troncal de fibra òptica de titularitat pública, una infraestructura que el PEID situa com a eix vertebral sobre el qual desplegar noves tecnologies i serveis digitals per a la gestió intel·ligent del territori. Això permetrà disposar d’un punt a tots els municipis de Catalunya i a les zones d’activitat econòmica.

També es preveu desplegar una xarxa d’accés a partir de la infraestructura troncal existent per dotar de connectivitat els punts de servei de la Generalitat i possibilitar així el desplegament de noves tecnologies com la 5G, la Internet de les Coses (IoT) o la computació, i dels serveis intel·ligents que aquestes possibiliten, com ara sensorització, cotxe autònom i connectat i d’altres.

A més, i segons s'ha avançat al document, el PEID també contempla l’habilitació d’espais públics per a la implantació de nous Centres de Processament de Dades (CPD) i punts d’intercanvi de tràfic de dades MEC (Multi-Access Edge Computing) distribuïts pel territori sota criteris de reequilibri territorial i promoció econòmica, considerant els objectius mediambientals i de sostenibilitat (ODS).

El PEID estima en més de 450 milions d’euros la inversió necessària per executar les accions que proposa per fer de Catalunya un país cohesionat amb infraestructures digitals competitives. El finançament de les actuacions previstes al PEID s’articularà mitjançant el pressupost ordinari de la Generalitat de Catalunya i els de les quatre diputacions, fons europeus NextGenerationEU i ReactEU, la contractació corporativa i la col·laboració publicoprivada.

Temes tecnologiadigitalitzacióglobalització

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x