Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Govern crea FITA, un nou fons de capital risc per impulsar la recerca i l'emprenedoria científica a Catalunya

14 de desembre de 2021

Articles - Ciència i Coneixement

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, s’han trobat aquest dimarts a la tarda amb responsables del món universitari i dels centres de recerca del sistema català de coneixement. L’objectiu de la reunió ha estat analitzar les diferents fonts de finançament dels projectes de recerca del país. En aquest sentit, els dos representants del Govern han aprofitat per donar conèixer de primera mà el nou fons de capital risc, conegut amb el nom de FITA (Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada), que ha aprovat avui l’executiu català. Es tracta d’un nou instrument de capital risc que amb finançament publico-privat invertirà en projectes de desenvolupament tecnològic en les primeres etapes de creixement, sorgits del sistema de coneixement català.

L’objectiu és triple: d’una banda, impulsar la recerca i l’emprenedoria científica com a motor de competitivitat del teixit econòmic del país; de l’altra, mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic per igualar-lo a la mitjana de la UE (del 0,94% actual fins a l’1,37%); i, finalment, contribuir a la millora de l’índex d’innovació de Catalunya, impulsant la transferència i la valorització de la recerca científica feta als centres de recerca i les universitats del país per tal es transformi en tecnologia i innovació que millori la competitivitat de la indústria del país, en la línia de les conclusions del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller Giró ha afirmat que “presentem una iniciativa conjunta de la conselleria de Recerca i Universitats i de la conselleria d’Economia i Hisenda que consisteix en el primer Fons d’Inversió de Tecnologia Avançada, que permetrà la transferència de coneixement de petites i mitjanes empreses per la recerca i la innovació”.

El conseller ha destacat que “aquest és un camp en el qual el nostre país és capdavanter” tot i que ha reconegut que “fan falta moltes iniciatives com aquesta”. Ha emfatitzat la importància del projecte, que suposa una inversió de 60 milions d’euros en 5 anys “entre la iniciativa pública de la conselleria de Recerca i la d’Economia, i la iniciativa privada”, que es canalitzarà a través d’un “fons que buscarà l’ICF per trobar també aquest finançament privat, que ajudi i permeti que un conjunt de petites i mitjanes empreses catalanes puguin tenir aquests recursos que necessiten -entre 50 i 150.000 euros-, per convertir aquelles bones idees en productes i serveis concrets que ajudin al benestar de la societat i del país”.

Per la seva banda la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha qualificat el nou instrument financer com “una demanda del sector per fer arribar finançament publicoprivat cap a empreses derivades de la recerca, de la tecnologia i de la salut. Avui és un bon dia per l'ecosistema d'innovació, competitivitat, recerca del país.”

Així mateix, Geis ha posat en valor el lideratge públic del projecte: “El Govern encapçala aquest projecte per afavorir la innovació i donar empenta a empreses innovadores sorgides del nostre sistema de coneixement. La recerca és el millor pla de contingència d'un país i el Govern fa un pas endavant per liderar-la assumint els reptes globals de la societat.”

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x