L'Hospital Clínic de Barcelona, a través de l'Espai d'Intercanvi d'Experiències s'uneix al projecte de co-creació d'una màscara segura, confortable i sostenible a partir de la participació ciutadana i de col·lectius experts en materials, Materfad (Centre de materials de Barcelona, tecnologia, Leitat (Centre Tecnològic d'Excel·lència) i disseny, FAD, (Foment de les Arts i del Disseny).
Conscients de les deficiències dels sistemes de protecció de la ciutadania i dels grups sanitaris, que s’han manifestat de manera evident a partir de la pandèmia de COVID 19, tres entitats barcelonines de referència en àmbits diferents, com són l’Hospital Clínic de Barcelona, el centre tecnològic Leitat i el FAD (Foment de les Arts i del Disseny), a més del centre de materials avançats que forma part de l’entitat, Materfad, s’han unit per iniciar el projecte de creació d’un prototip de mascareta que cobreixi les necessitats de seguretat, sostenibilitat, usabilitat, confortabilitat, inclusivitat i accessibilitat.
El projecte Barcelona Mask, a més, vol ser un producte o família de productes atractius per als diferents segments de la població i poder-se produir a gran escala mitjançant un teixit empresarial de proximitat.
Per al Dr. Joan Escarrabill, responsable d’aquest projecte de l’Hospital Clínic de Barcelona i de l’Espai d’Intercanvi d’Experiències, "un cop superada la pandèmia les mascaretes no desapareixeran dels espais públics. Tal com passa en països orientals, quan hi hagi una epidèmia viral les persones utilitzaran la mascareta quan vagin al metro o en llocs on hi hagi aglomeracions".
Per la seva banda, Jordi Montaña, president del FAD, creu que "En l'ús de les mascaretes, la sostenibilitat, la inclusivitat de les persones amb capacitats reduïdes, la comoditat i l'atractivitat son fins ara els grans absents. Amb l'ajuda dels usuaris en les fases prèvies de l'estudi, el disseny, la ciència i la tecnologia aportaran les solucions esperades".
El Dr. Esteve Trias, Director d’Estratègia Mèdica de Leitat Technological Center, considera aquest projecte “una bona oportunitat per posar a disposició la tecnologia i la innovació com a proveïdor de solucions per cobrir la necessitat actual d’oferir al públic general i al sector sanitari un producte o una sèrie de productes que confereixin una protecció eficaç, inclusiva i mediambientalment sostenible. Mitjançant aquest projecte, aquesta aportació tecnològica pretén anar més enllà dels productes actualment disponibles, promovent la col·laboració público-privada i reforçant la reactivació del sector industrial tèxtil i l’economia en el territori català.”
El primer pas per dur a terme aquest projecte és que un gran número de persones de totes les edats i segments socials emplenin una enquesta sobre l’ús de les mascaretes. El resultat que se n’extregui serà el punt de partida per l’elaboració de les bases d’un concurs pluridisciplinar de disseny, ciència i tecnologia per a aconseguir prototips preindustrials d’una mascareta adients a les necessitats de la ciutadania.