Catalonia Talent

Catalonia Talent

El Centre Esportiu Municipal Can Felipa, primer a Catalunya en implantar un pioner sistema anti-ofegament

22 de març de 2023

Articles - Esports

La piscina del Centre Esportiu Municipal Can Felipa al barri de Poble Nou comptarà a partir d’ara amb un innovador sistema que millora la seguretat de les persones usuàries per evitar ofegaments, a la vegada que ofereix als i les nadadores la possibilitat de tenir totes les dades sobre les seves sessions esportives dins l’aigua en temps real. Es tracta del sistema ‘nagi smartpool’ que s’ha presentat aquest dimecres en el marc del Barcelona Sports Hub. Concretament, aquest cas d’èxit és un exemple del tipus d’iniciatives que s’estan impulsant actualment al Barcelona City Sports Lab per facilitar la implementació o el testeig de projectes tecnològics vinculats al món de l’esport.

“Estem orgullosos que aquest innovador sistema estigui per primera vegada a Catalunya en una de les piscines municipals de Barcelona i esperem poder ampliar-ho a d’altres instal·lacions de la ciutat properament. Les persones usuàries del CEM Can Felipa podran sentir-se més segures amb aquesta revolucionaria tecnologia i també tindran una millora en la seva experiència dins l’aigua. Aquest és un dels projectes que impulsem des del Barcelona City Sports Lab”, ha destacat David Escudé, regidor d’Esports de l’Ajuntament.

 

Com funciona ‘nagi smartpool’?

Aquesta innovadora tecnologia que s’acaba d’instal·lar en la piscina del CEM Can Felipa s’anomena ‘nagi smartpool’. Es tracta d’un sistema desenvolupat per l’empresa valenciana Zonyx i aposta per convertir una piscina en una instal·lació intel·ligent gràcies a  les tecnologies més punteres, com ara la intel·ligència artificial.

Concretament, Zonyx posa a disposició de la instal·lacions dues funcionalitats diferents. Per una banda, permet minimitzar el risc d’ofegaments mitjançant la localització del nadador o nadadora en temps real mitjançant el nagi GUARD. La ubicació es recull constantment a través d’un dispositiu que porta cada persona a les seves ulleres o al seu casquet de bany. Tota la informació que es va recollint indica quant de temps porta un usuari o usuària submergit en l’aigua i on es troba. Un dels serveis més beneficiosos per la instal·lació és que també genera un senyal d’alarma amb vibració en el rellotge intel·ligent que porta el personal socorrista, reduint així riscos i facilitant la prevenció d’ofegaments.

A més d’aquest del sistema anti-ofegaments, l’altra funcionalitat que ofereix, nagi GO, també implica un gran avantatge per a les persones nadadores que facin ús del servei de piscina del CEM Can Felipa. En aquest cas, es podrà saber en temps real moltes dades sobre la seva sessió esportiva dins de l’aigua, com ara el nombre de llargs realitzats, els metres recorreguts, el ritme o el temps de nado i de descans.

Tota la informació que reculli el sistema de cada nadador o nadadora estarà disponible en tot moment a la piscina mitjançant una pantalla ubicada en aquesta àrea. Així, es podrà augmentar la qualitat de l’entrenament i, per tant, es millorarà l’experiència de les persones usuàries de la instal·lació.

“El benefici principal que aporta nagi és l’increment de la seguretat per a totes les persones nedadores. Això fa també que la piscina es torni un lloc més accessible per a col·lectius especials que requereixen una seguretat addicional. D’altra banda, la natació es converteix en una activitat més divertida ja que els nedadors i nedadores poden seguir la seva activitat en temps real a través d’una pantalla situada a peu de piscina. Finalment, gràcies a nagi, la gestió de la piscina es torna més eficient, tenint un control d’usuaris per hora, dia, setmanes i mesos”, ha declarat Javier Bosch, CEO de Zonyx.

Dirigit a qualsevol usuari o usuària d’aquest CEM, el representant de Can Felipa, Jordi Homs, ha recordat que aquesta implementació s’ha volgut realitzar de forma pionera a les seves instal·lacions per millorar la qualitat del servei que s’ofereix als seus usuaris i usuàries. “El sistema de ‘nagi smartpool’ a més de millorar l’experiència dels nedadors i nedadores, afegeix un plus de seguretat. La figura del personal socorrista continua sent indispensable i del tot necessària, ja que és la principal eina pel que fa a prevenció d’accidents dins de la piscina, però el sistema ajuda al mateix en la detecció i actuació si s’escau”, ha afegit Homs.

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x