Catalonia Talent

Catalonia Talent

Dia Mundial de la Dona i la Nena a la Ciència: un repàs en clau catalana

11 de febrer de 2021

Articles - Salut

Aquest dijous 11 de febrer es commemora internacionalment el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, una jornada especial per a recordar grans noms de dones que han deixat i deixen empremta a la ciència del nostre país. Des de la Welcome Talent Society, entitat editora del Catalonia Talent, fa anys que es treballa per a la visibilització i record de les dones, en tots els àmbits de la societat. Val la pena que el lector faci un repàs a l'apartat Fent Història, d'aquest web.

Com a pionera destaquem na Juliana Morell, que a principi del segle XVII es doctorà en dialèctica i ètica, i conreà nombroses vessants de la ciència, des de les matemàtiques a l'astronomia. En l'àmbit de l'arquitectura, noms com Beth Galí, Carme Pinós, la italocatalana Benedetta Tagliabue o Carme Pigem de l'estudi RCR; en el sector científic Margarida Comas o Josefina Castellví són referents de les seves especialitats. La medicina a Catalunya tampoc seria com la coneixem sense noms com Elena Barraquer, Lina Badimon i Anna Veiga. A tall d'exemple ens agrada recordar Mari Pepa Colomer com a pionera de l'aviació, l'economista Mercè Sala, les especialistes en medi ambient Isabel Pont o Anna Cabré i tantes altres dels nostres dies.

Científiques com Montserrat Vendrell han liderat el Parc Cientific de Barcelona durant anys. Dones científiques com Mònica Roca presideix des d'aquest mes la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

Els Premis Talent, entregats també per la Welcome Talent Society posen en valor aquestes dones, any rere any. Sense anar més lluny, Cristina Carmona és una de les guardonades d'aquest 2020 gràcies a Wallbox, companyia global puntera en l'àmbit de la mobilitat elèctrica. Mar Masuli, de Bitmetrics, també fou premiada, en aquest cas per un sistema que promou l’automatització de processos que involucren la visió en entorns industrials a través d’una càmera Pick amb Intel·ligència artifical. Esmentem també Clara Lapiedra, creadora d'Aula Magna, el Programa Directiu de Desenvolupament per a dones executives, Irene Torres, promotora del l’Institut de Polítiques Públiques de Protecció Animal (IPPPA), o Meritxell Bautista, fundadora de FibracatTV, des d'on es dediquen a la promoció del paper de la dona en l'àmbit tecnològic.

A totes elles, i a les invisibilitzades durant la història, per molts anys!

Albert Torras
Director del Catalonia Talent

Temes DonaNenaciènciahistòria.

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x