Catalonia Talent

Catalonia Talent
Opinió

Del producte a la marca i… al mercat

7 de setembre de 2021

Articles

Avui proposo una mica de reflexió després de les vacances, per intentar aclarir aquella confusió entre productes i marques i de com arribar al mercat.

T’ha passat algun cop allò d’invertir un munt de diners en un pla de mitjans i no obtenir cap resultat? T’has preguntat si l’anunci comunicava correctament?

O al contrari, tenir dissenyada una fabulosa campanya de publicitat, però no arribar a la gent? T’has plantejat si has fet una correcta difusió?

Intentaré parlar-ne…

Un producte és allò que has creat o desenvolupat amb la finalitat de vendre’l i obtenir un rendiment. Per tenir-lo, hauràs d’haver treballat al teu pla de viabilitat , segurament acompanyat d’un expert en estratègia de negoci, com ara la Núria Garcia. Ella diu que, abans de llançar un producte al mercat cal assegurar-se de que el producte es viable. Primer comprovant que respon a una necessitat real del mercat i segons assegurant-nos de que el client està disposat a pagar el preu que val el nostre producte.

En canvi, una marca, és allò que vols que el mercat (i el teu client potencial) pensi del teu producte quan està sol al lineal. Per tant, és allò que cal construir d’una forma molt curosa (valors, beneficis, però sobre tot, el que aporta a la societat, ideal si és crea en clau de benefici) perquè ressoni i llueixi per si sol, sense necessitat que nosaltres, els seus creadors hi siguem presents per explicar-ho.

Per tant, per llençar una marca al mercat, cal crear primer la seva imatge i després, donar-la a conèixer, triant molt bé com arribar al consumidor.

Com creem la imatge de marca, i com la donem a conèixer (difusió)?

Imatge de marca:

  • Reflexionant amb profunditat sobre qui ets i què fas. Això és tasca teva de tenir molt clares les teves característiques, els teus serveis i els beneficis del que fas i ofereixes.
  • Definir què vols comunicar, traslladat a missatge clau. A poder ser únic i diferencial. Aquest punt, forma part de l’estratègia de comunicació d’on sovint ja se’n pot derivar l’eslògan.
  • Com ho dius i com ho representes: d’una forma notòria i memorable. Aquí és on ja hi entra la creativitat i el disseny gràfic. Logotip, imatge gràfica i campanya de publicitat.

Difusió:

Avui  tenim la gran sort que el món digital ens brinda oportunitats democràtiques, per tothom. A bon preu i a l’abast de tothom. Les empreses, els emprenedors i els petits negocis tenen (tenim) al segle XXI una oportunitat d’or per donar-nos a conèixer dins l’entorn 2.0. Un lloc on pots parlar amb un periodista, amb un director general, amb el teu ídol o amb el teu President.

Allà hi podem trobar eines assequibles, a l’abast de tothom. Ara bé, cal definir primer una bona estratègia de comunicació a seguir.  Dins l’entorn 2.0 podem tocar al client, el podem conèixer, el podem saludar, el podem respondre, el podem “atacar”, podem conèixer els seus interessos, les seves necessitats i … satisfer-les. Cal definir però el què i el com.

Com ho fem?

Primer i imprescindible, en funció dels teus objectius de comunicació (captar clients, generar conversions, fidelitzar un producte, obtenir influenciadors, generar tràfic cap a una web, venda directa etc…) i de la teva estratègia de comunicació (definir el missatge clau que resumeix molt bé la teva proposició de venda dirigida al teu target), cal triar molt bé els teus canals de comunicació, així com les accions i materials a desenvolupar.

Aquí et proposo alguns canals amb alguns exemples de coses per fer.

  • Xarxes Socials: Quines, com i amb quin pressupost. Cal definir els objectius abans de començar a fer posts i tuïts. Cada xarxa és diferent. Per exemple: a FB generes comunitat, a Instagram notorietat, a Twitter debat i a Linkedin contactes.
  • Social Media Ads: Patrocinar posts i anuncis per arribar a tenir més audiència.
  • Tenir un bon SEO a la teva web per aconseguir un bon posicionament natural de base.
  • Google Adwords: campanya SEM per premiar les recerques a Google.
  • Campanyes d’e-mailing a les teves bases de dades segmentant i oferint contingut de valor.
  • Alimentant el teu blog amb informació de valor interessant per qui ho llegeixi. Alhora posiciona a Gogole.
  • Banners a webs interessants: a diaris digitals o portals interessants pel teu negoci.
  • Crear comunitat qualitativa a LInkedin i oferir-los xerrades, píndoles, càpsules.
  • Relacions Públiques 2.0: campanya a periodistes i a influencers. No una nota de premsa, una campanya ben feta. El periodista és persona, i també li has d’aportar valor en què li enviïs.

I tu, tens clar si el producte que vols llançar és viable i rendible?
I com el convertiràs en una marca i el difondràs per arribar al teu mercat?

Temes marcamercatrelacions públiquesgoogleadwordsbanners

Contingut relacionat

Carregant...
x