Catalonia Talent

Catalonia Talent

DEIMA crea un sistema de realitat virtual per dissenyar maquinària industrial i fer-ne el manteniment a distància

4 d'abril de 2022

Articles - Indústria i Territori

L’empresa catalana DEIMA (Manresa, el Bages) ha desenvolupat un sistema de realitat virtual per tal d’optimitzar tota la cadena de fabricació de maquinària industrial, des del disseny conceptual fins a la validació del prototip o el manteniment un cop ja es troba en funcionament. El fabricant, que treballa principalment per a les indústries de l’automoció, l’electrònica i la farmacèutica, desenvolupa i fabrica maquinària industrial des del disseny inicial fins al seu muntatge, validació i posada en marxa a casa del client.

DEIMA ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- per mitjà dels Cupons d’Indústria 4.0. Aquests ajuts, inclosos al programa ProACCIÓ 4.0, van destinats a la diagnosi i implantació de noves tecnologies en processos industrials.

L’empresa manresana ha introduït la realitat virtual en els seus projectes de disseny i fabricació de maquinària industrial, per exemple, per a les màquines automatitzades de soldadura per ultrasons per para-xocs en el sector de l’automoció. D’aquesta manera, facilita la implementació del disseny conceptual assistit per ordinador o la visualització de prototips virtuals.

Mariona Lozano, adjunta a la direcció de DEIMA, destaca que “l’ús de la realitat virtual permet simular el muntatge i desmuntatge de components de tal manera que hi ha una clara millora en la detecció de disconformitats abans de la fabricació del producte”.

Així mateix, afegeix, aquesta tecnologia “facilita realitzar assajos de manteniment i prevenció de possibles problemes en la posada en marxa del servei”. Per Lozano, tot plegat fa més senzills “els projectes d’enginyeria col·laborativa amb la generació d’entorns de treball comuns pels equips de disseny implicats i que es troben en diferents localitzacions”.

Per la directiva de DEIMA, un dels principals avantatges de l’ús de la realitat virtual en tot el procés de definició i fabricació de maquinària industrial és “poder perfeccionar el disseny després de testar com seria el seu muntatge a la mateixa fàbrica”. En aquest sentit, indica, “visualitzar de manera virtual el resultat final del producte en el seu entorn d’ús també permet la implementació dels canvis necessaris, accelerar la producció i reduir les despeses de fabricació”.

A banda del projecte d’aplicació de realitat virtual, DEIMA també ha desenvolupat un software d’intel·ligència artificial que s’integra a les cadenes de robots col·laboratius. En ambdós casos, la implantació d’aquestes tecnologies s’ha realitzat amb el suport dels Cupons d’Indústria 4.0 i la col·laboració dels assessors en aquesta matèria acreditats per ACCIÓ. “Aquests ajuts han estat un abans i un després per tenir la garantia que podem tirar endavant tecnologia puntera essent una empresa petita. Ens ha donat fermesa i la tranquil·litat per poder fer les coses bé”, valora Lozano.

DEIMA, empresa familiar fundada el 1986 per Josep López Gual, actualment està liderada per la segona generació amb Jordi López Cayuelas, fill del fundador, com a director general. Nascuda com a enginyeria de disseny de maquinària industrial, ha anat creixent i evolucionant fins a integrar totes les fases del procés productiu dels projectes, des del disseny inicial fins a la fabricació final de cada màquina amb una nau pròpia dedicada íntegrament a aquesta tasca.

Aquesta evolució ha permès a l’empresa manresana, dedicada en gran mesura a l’automoció i amb una presència creixent als sectors electrònic i farmacèutic, convertir-se en proveïdora d’algunes de les principals companyies mundials en aquests àmbits i ampliar les seves vendes a l’exterior.

Actualment, l’empresa concentra prop d’un 80% de la seva facturació a l’exportació, centrada en els mercats d’Alemanya, el Regne Unit i Portugal. Ubicada al polígon industrial de Bufalvent de Manresa, DEIMA compta amb 25 treballadors i ha obtingut el segell de ‘pime innovadora’ del Ministeri de Ciència i Innovació.

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x