Catalonia Talent

Catalonia Talent

Creix un 6% el nombre de startups a Lleida el 2022

27 de març de 2023

Articles - Startups i emprenedors

La vegueria de Lleidacompta actualment amb 35 startups (dades 2022), un 6% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. Aquestes empreses emergents generen 165 llocs de treball i es dediquen principalment als sectors de l’agricultura, les TIC i el mòbil; l’energia verda, la salut i l’alimentació.

Ho ha donat a conèixer aquest divendres davant de 150 empreses lleidatanes el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’, que s'ha celebrat a la Llotja de Lleida per presentar al teixit empresarial  local els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2023. La jornada també ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, i les empreses Jympa Futuragro, Ingroup i Biovert.

El conseller Torrent ha subratllat que “les comarques de Lleida tenen i tindran un paper molt destacat per impulsar el procés de reindustrialització arreu del país”. “L’ecosistema de 35 startups reforcen la idea que Lleida compta amb un bon entorn per generar negocis de tota mena, amb un teixit empresarial transversal on destaquen especialment les activitats vinculades al sector de l’alimentació, l’agrobiotech, la digitalització del sector primari, l’agricultura de precisió, i totes les disrupcions tecnològiques en un àmbit tan cabdal com és el de l’alimentació del futur”. El titular d’Empresa i Treball també ha destacat que aquest sector “tindrà molt recorregut en el futur perquè generarà moltes oportunitats de negoci, llocs de treball, riquesa i, en definitiva, un reposicionament industrial”.

Torrent també ha posat en valor “el dinamisme del sector exterior de les comarques de Lleida”. En aquest sentit, ha explicat que, segons dades d’ACCIÓ, “actualment en aquestes comarques hi ha 2.180 empreses exportadores, un 29% més que l’any 2019, l’últim any en què es van publicar les dades abans de la pandèmia”. Les exportacions amb origen a Lleida es dirigeixen principalment a mercats com el de França, Itàlia, Alemanya, Andorra i Portugal, mentre que els sectors amb més presència internacional són l’alimentació, la maquinària i béns d’equipament, i l’agricultura.

En el marc de la jornada el conseller Torrent ha donat a conèixer que, “el Govern destinarà enguany 200 milions d’euros en ajuts, serveis i programes a la indústria i la competitivitat de les empreses, un 22% més que l’any 2022”.

En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha anunciat que “enguany activem 5 noves línies d’ajut que estaran dotades amb un pressupost de 13 milions d’euros”. Castellanos ha detallat que donaran suport “a la promoció internacional de les empreses en format presencial i ‘online’ i a l’establiment de filials a l’estranger per ser més a prop de clients i proveïdors”. També aniran destinades “a la implementació de projectes d’innovació tecnològica i a la dinamització de l’ecosistema de startups, que està creixent a Lleida, amb una nova línia de coinversió per a startups ‘deeptech’”.  Per últim, també ha detallat una línia d’ajuts “per estructurar projectes per captar finançament de l’Horizon Europe”.

Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts, serveis i programes d’ACCIÓ per aquest 2023, l’agència ha organitzat jornades de presentació a Barcelona, la Seu d’Urgell, Tarragona, Tortosa, Lleida, Vilafranca del Penedès, Girona i Manresa.

Contingut relacionat

Carregant...
x