Catalonia Talent

Catalonia Talent

Científics catalans identifiquen un mecanisme que preveu quins pacients respondran millor als tractaments oncològics

11 de febrer de 2021

Articles - Salut

Una investigació liderada per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i la Universitat de Califòrnia San Francisco (UCSF) ha identificat un mecanisme, fins ara desconegut, de regulació genètica en cèl·lules tumorals que ajudaria a predir quins pacients es beneficiarien de la radioteràpia i quimioteràpia. La proteïna TGFβ és un factor de creixement amb implicació en multitud de processos cel·lulars essencials. Entre elles posseeix una funció central en la relació de cèl·lules tumorals amb el seu ambient i, en concret, en la inhibició del sistema immunitari que permet la progressió del tumor.

Tanmateix, el treball, liderat per Mary Helen Barcellos-Hoff (UCSF) i Miquel Angel Pujana (ICO i IDIBELL), amb la participació d’altres investigadors ICO i IDIBELL (Luis Palomero, Roderic Espín i Álvaro Aytés), descriu una nova propietat de TGFβ que és específica de les cèl·lules tumorals i quasi universal a tots els tumors sòlids.Aquesta nova propietat, identificada gràcies a un estudi de Big Data amb milers de pacients, resideix en la capacitat del TGFβ en inhibir un procés de reparació de l’ADN que comporta molts errors. Així, els tumors que tenen actiu TGFβ poden reparar més fidelment els danys en l’ADN, i per tant, són més resistents a les teràpies basades en aquesta lesió, com ara la radioteràpia o algunes quimioteràpies.

A més, Pujana explica que en inhibir TGFβ els tumors es sensibilitzarien a aquestes teràpies, com per exemple les basades en la inhibició de PARP, aprovades pel tractament de càncer de pròstata, mama i ovari.Les anàlisis de dades de supervivència i resposta al tractament en milers de pacients, incloent-hi diversos tipus de càncers amb molt mal pronòstic, donen suport a la rellevància de la relació entre TGFβ i la reparació de l’ADN. Pujana indica que “en conjunt, el treball obre la porta a seleccionar millor els tractaments actuals i, a la vegada, a sensibilitzar certs tumors a la radioteràpia i quimioteràpia estàndard, millorant la resposta i supervivència".

Temes cancerinvestigaciótumors

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x