Catalonia Talent

Catalonia Talent

Catalunya, tercer territori europeu amb més empreses i entitats que han captat fons del Green Deal

14 de febrer de 2022

Articles - Medi Ambient

Catalunya és el tercer territori europeu amb més empreses i entitats que han accedit a les convocatòries del Green Deal, el pla d’ajuts més gran de la Comissió Europea en l’àmbit de la sostenibilitat dins del programa Horizon 2020. Segons càlculs d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- en base a l’Horizon Dashboard de la CE, 50 empreses, universitats, centres tecnològics i centres de recerca catalans han obtingut 27,4 milions d’euros per dur a terme projectes d’R+D i innovació per combatre el canvi climàtic.

Així, per nombre de beneficiaris, de les més de 200 regions de la UE, Catalunya se situa només per darrera de les regions de Brussel·les i París. De fet, tot i representar només l’1,5% de la població de la Unió Europea, les empreses i entitats catalanes representen el 3,1% del total de beneficiaris dels ajuts del Green Deal el 2021 -que s’atorguen per concurrència competitiva- i el 2,7% del pressupost concedit. Pel que fa a l’Estat espanyol, Catalunya representa el 25,3% del total d’empreses i entitats que han accedit als ajuts i el 29,1% del pressupost.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha compartit aquests resultats durant una reunió de treball celebrada aquest dilluns amb el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro. Segons Torrent, aquests indicadors posen de manifest “la competitivitat dels projectes de les empreses, universitats, centres tecnològics i de recerca catalans” i que “Catalunya és un territori clau en la lluita contra el canvi climàtic a Europa”. Pel conseller, aquests resultats “també dibuixen la línia d’actuació per al model productiu en el qual estem immersos, el de la transformació cap a una Catalunya sostenible i digital”. De fet, el titular d’Empresa i Treball ha destacat que “qualsevol projecte empresarial que vulgui tenir recorregut en termes de creació de riquesa i llocs de treball ha de dirigir-se cap a la lluita contra el canvi climàtic i afavorir la digitalització”. “Aquests tipus de projectes ajudaran i acompanyaran al conjunt d’Europa en el seu objectiu de ser un continent amb zero emissions”, ha afegit.

De la seva banda, el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha assegurat que “el Pacte Verd i l'Agenda Digital són les grans prioritats de la Comissió Europea que compartim amb el Departament d'Empresa i Treball”. “Per a nosaltres és primordial que els ecosistemes empresarials i d’innovació puguin aprofitar al màxim els fons europeus: el nostre objectiu comú és poder invertir en projectes d'impacte no només per sortir de la crisi de manera sostenible sinó també per reforçar la resiliència a llarg termini”, ha apuntat. Per Szapiro, “avui hem vist l’èxit de les empreses catalanes en la captació de fons de la darrera convocatòria del programa de recerca i innovació de de la UE, Horizon 2020, que compta amb més de 1.000 milions d'euros per fer front a l'emergència climàtica a tot Europa”. El representant de la Comissió Europea a Barcelona també ha remarcat que “el Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya ens ofereix l'oportunitat d'accelerar la transició ecològica i digital i d'enfortir també la cohesió social i territorial. A més de beneficiar-se de nombroses reformes i inversions gestionades a nivell estatal, Catalunya gestiona uns 1.579 milions d'euros.

Contingut relacionat

Carregant...
x