Catalonia Talent

Catalonia Talent

Catalunya, pionera en el monitoratge de la covid-19 a través de les aigües residuals

6 de maig de 2021

Articles - Salut

La Generalitat de Catalunya, des de de juliol de 2020, està duent a terme la xarxa de vigilància i control del SARS-CoV-2 en aigües residuals (SARSAIGUA), un projecte que tindrà una continuïtat fins al 2022 i que té l’objectiu d’analitzar setmanalment la presència del coronavirus en 56 depuradores catalanes, amb un ampli abast de la població, ja que tracten i depuren el 80% de les aigües residuals generades a Catalunya.

La vigilància del virus i les seves variants a les aigües residuals constitueix una eina valuosa i rendible per complementar la vigilància clínica i epidemiològica de la covid-19, així com d’altres malalties que puguin ser d’interès en el futur.

La iniciativa té un important component d’innovació, ja que ha permès desenvolupar els diferents aspectes clau per a l’èxit d’una xarxa de monitoratge, i, en aquest cas particular, sobre la detecció i seguiment d’un virus desconegut fins fa poc temps.

El sistema consisteix en la presa setmanal de mostres d’aigua d’entrada de les depuradores, és a dir, abans del seu tractament. Posteriorment, les mostres es transporten als tres laboratoris per a ser analitzades. La quantificació de les traces genètiques del SARS-CoV-2 es fa mitjançant l’amplificació de l’ARN present a les mostres amb un mètode on s’analitza la concentració d’aquest ARN viral mitjançant una PCR quantitativa. Els resultats s’obtenen en 48 hores i aquesta informació sobre les concentracions de coronavirus a les aigües residuals de cada població es posen a disposició dels tècnics del Departament de Salut i el Procicat

Aquest programa de vigilància i control, anomenat SARSAIGUA, requerirà una inversió de 2,4 milions d’euros, dels quals 400.000 euros ja es van aportar el 2020 i els dos milions restants es repartiran entre 2021 i 2022. L’Agència Catalana de l’Aigua destaca que la xarxa de control SARSAIGUA s’ha pogut implementar de manera exitosa gràcies a l’existència de grups de recerca prèviament actius, que disposaven dels mitjans adequats i el coneixement expert en la matèria. Així, la singularitat i èxit d’aquest projecte innovador es deu a la cooperació amb quatre grups de recerca avançada i la participació de tres laboratoris punters.

Temes Generalitat de CatalunyacoronavirusSARSAIGUAPCRAgència Catalana de l'Aigua

Contingut relacionat

Carregant...
x