Articles - Startups i emprenedors
Catalunya és la comunitat autònoma que encapçala el rànquing estatal de startups certificades per l'Empresa Nacional d'Innovació (ENISA). Segons l'informe "Les 1.000 empreses emergents certificades", presentat aquest dilluns a Tech Barcelona, 274 de les empreses incloses són catalanes, seguides de les 270 de la Comunitat de Madrid. Tot i aquest èxit, ENISA ha destacat la necessitat de reduir la bretxa de gènere, ja que un 60% de les empreses certificades no tenen dones en els seus equips directius. Aquesta preocupació també ha estat compartida pel ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui ha assenyalat que l'equitat en la direcció empresarial és "un símptoma d'intel·ligència de país".
Les empreses del rànquing estan principalment concentrades en els sectors de la programació i la consultoria, amb les àrees de les TIC i la Salut representant un 25% del total. Dins d'aquests sectors, destaca la fabricació de dispositius i material mèdic i biotecnològic.
L'informe també destaca que un 60% de les empreses certificades no compten amb cap dona en els seus equips directius. Només una de cada quatre dones ocupa llocs de direcció, i aquesta proporció es manté en l'accionariat, amb només un 38% de les empreses tenint dones accionistes. El conseller general d'ENISA, Borja Cabezón, ha afirmat que fins al maig de 2024 s'han certificat les primeres 1.000 empreses, nombre que ja ha augmentat fins a 1.136. "El sector de l'emprenedoria està creant un futur ple d'oportunitats", ha afegit.
Des de l'aprovació de la llei de startups a finals del 2022, ENISA ha certificat un 38% del total d'empreses emergents estatals, estimant-se actualment en unes 3.000 empreses emergents. ENISA anima a aquestes empreses a participar en el procés de certificació.
Pel que fa a la facturació, les empreses certificades per ENISA mostren una ràpida progressió: després del primer any, la facturació mitjana és de 76.683 euros, i aquesta xifra augmenta fins als 570.185 euros amb el temps. La mitjana de persones contractades per startup és de 7, tot i que durant el primer any és de 2,7 treballadors.
El ministre Jordi Hereu ha subratllat la importància d'incorporar més talent femení en la direcció de les empreses emergents, afirmant que és "un repte de tots" treballar en l'arrel de la desigualtat per revertir-la. "No ens podem permetre que menys del 25% de les empreses compti amb el lideratge de dones; l'equitat és un símptoma d'intel·ligència de país", ha insistit.
Albert Torras