Catalunya fa un pas decisiu per reforçar la seva aposta tecnològica amb la creació d’Innofab, una fàbrica de preproducció de microxips innovadors que s’ubicarà a Cerdanyola del Vallès, al costat del sincrotró ALBA i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El projecte neix amb la voluntat de situar el país al capdavant de la recerca en semiconductors avançats i contribuir a la sobirania tecnològica europea.
Amb una superfície de 2.000 metres quadrats i prop d’un centenar de professionals altament qualificats, Innofab produirà sèries curtes de microxips dissenyats en centres de recerca catalans i, potencialment, d’altres territoris de l’Estat. No es tractarà de xips convencionals, sinó de dispositius experimentals desenvolupats amb nous materials com el grafè, amb propietats quàntiques com l’espín dels electrons, o basats en tecnologies fotòniques.
Aquesta aposta per l’avantguarda tecnològica busca desenvolupar xips més eficients i sostenibles, capaços de respondre al creixement exponencial del consum de dades sense comprometre el consum energètic. Innofab actuarà com a pont entre la recerca i la producció industrial, en un procés conegut com a lab-to-fab, que permet validar la viabilitat dels dissenys abans de la seva fabricació a gran escala.
El projecte està coordinat des de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i comptarà amb la participació de centres de referència com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CSIC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el mateix sincrotró ALBA, que permetrà analitzar els materials dels xips a escala nanomètrica.
La inversió prevista és de 392 milions d’euros, finançats a través dels fons europeus Next Generation amb aportacions del Govern espanyol i de la Generalitat de Catalunya. Tot i que les obres encara no han començat, es preveu que un cop iniciades, la construcció s’allargui menys de dos anys, amb l’objectiu que la fàbrica estigui operativa l’any 2028.
Amb Innofab, Catalunya aspira a esdevenir un pol estratègic en el desenvolupament de noves tecnologies de semiconductors, alineant-se amb els objectius europeus de garantir una indústria pròpia i menys dependent dels mercats asiàtic i nord-americà.
Albert Torras