La Fundació Catalunya Cultura va congregar aquest dimecres entitats, institucions i fundacions en una nova reunió per a la consecució d'una nova llei de mecenatge. La reunió, que va tenir lloc de forma virtual, és un pas més després que entitats reconegudes del sector cultural, recerca i de l’àmbit social s’hagin adherit a la proposta de la creació d’un nou marc legal i fiscal de mecenatge per al país que impulsa Catalunya Cultura, i que busca el recolzament dels partits polítics perquè la proposició de Llei arribi al BOE. Entre les entitats que s’han adherit ja a la proposta el Gran Teatre del Liceu, el Festival Castell de Peralada, la Coordinadora Catalana de Fundacions, el Cercle de Cultura i la Fundació Impulsa Talentum XXI, editora del Catalonia Talent.
Xavier Gramona, patró fundador de la FCC, vicepresident de Caves Gramona i president del Grup de Treball de la Llei de Mecenatge, va recordar que aquest grup va néixer “en entendre la necessitat de dotar a la societat d’un marc fiscal visionari i avantatjós, que promogués l’economia al voltant de la cultura”. L’economista Enric Rius va reclamar a la trobada “modificacions que afecten el concepte del donatiu. El conveni de col·laboració l’ha de poder signar també un particular, no només les empreses, i la difusió d’aquest s’ha de fer de manera compartida”.
L’advocat Miquel Àngel Vallès ho va subratllar: “Ara toca fer una posada al dia i adaptar-ho a una realitat en què el mecenatge esdevé una necessitat per a una societat que reclama empoderament i participar en molts dels aspectes que socialment són més rellevants”. Vallès va aclarir que la proposta de la FCC “no és un document legalista. Intentem que tots l’entenguin i es pugui arribar a un acord”. I també va valorar “el concepte de Plataforma. No estem sols. Anem plegats i estem en sintonia”.
A la proposta s'hi suma de forma decidida la Fundació Impulsa Talentum XXI, editora d'aquest mitjà. El president de la Fundació, Bru Recolons, recorda que el mecenatge és una eina que ha permès al país sobreposar-se a moments de greu crisi, i fer aflorar la cultura en temps de riquesa. "I el mecenatge sobrepassa també el marc estricte de la cultura. Hem de reivindicar el mecenatge en ciència, en innovació, en salut, i en emprenedoria, que és més necessari que mai en una societat com l'actual". Per això, Recolons anuncia un manifest per a una nova llei de mecenatge, transversal i que pugui fer seu el conjunt d'empreses i institucions de la societat catalana.