Catalonia Talent

Catalonia Talent

Carme Torras i Bonaventura Clotet, Premis Nacionals de Recerca 2020

30 de juny de 2021

Articles - Cičncia i Coneixement

La matemàtica especialitzada en robòtica i intel·ligència artificial Carme Torras i el metge i infectòleg Bonaventura Clotet han estat distingits ex aequo amb el Premi Nacional de Recerca 2020 que atorga el Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, un guardó que distingeix l’investigador que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l’avenç d’una disciplina científica. Està dotat de 40.000 euros.

A Carme Torras, que el 2020 també ha guanyat el Premi Nacional de Recerca d'Investigació Julio Rey Pastor, se li reconeix la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial, una tasca que ha dut a terme els darrers temps des de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) on dirigeix el grup d’investigació centrada en la conjunció entre la robòtica i la IA i creant un nou estil d’enginyeria basat en la biologia i la psicologia i aprofundint en els preceptes ètics. Torras és llicenciada en Matemàtiques i Informàtica per la Universitat de Barcelona i al Universitat de Massachusetts i doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. És, també, professora d’investigació del Cosell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La recerca de més de 40 anys en el camp del VIH i altres malalties relacionades li ha valgut també el reconeixement al metge i infectòleg Bonaventura Clotet, actualment director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap de la Unitat VIH i el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Les seves investigacions sobre el VIH, dedicades a trobar una cura per a la sida i amb una aposta ferma per millorar la qualitat de vida dels pacients i lluitar contra l’estigma social associat a la infecció, han anat sempre en paral·lel amb l’impuls de noves estratègies de finançament de la recerca, des d’activitats filantròpiques a la creació de consorcis de recerca públics i privats.

Núria Monserrat, PNR Talent Jove

Els Premis Nacionals de Recerca han guardonat també la professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) Núria Montserrat en la categoria de Talent Jove, dotat de 10.000 euros Montserrat està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per entendre el desenvolupament de malalties en humans. Mitjançant la combinació de l’enginyeria de teixits, la bioimpressió 3D i l’edició genètica, Montserrat ha destacat en la creació d’organoids o cultius tridimensionals renals amb cèl·lules mare pluripotents.

Altres Premis Nacionals de Recerca

La Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca en Mecenatge Científic, mentre que la revista de divulgació científica Mètode, de la Universitat de València, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica.

Per la seva banda, el PNR en Partenariat Publicoprivat en R+D ha anat a parar a B. Braun Surgical SAU, per l’extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.

A més, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha estat premiat amb la nova categoria de Premi Nacional a la Creació d’una Empresa de Base Científica per la impulsió de Pulmobiotics SL, una spin-off especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

Oberta la convocatòria de la 32a edició

D’altra banda, el Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han obert també la convocatòria de la 32a edició dels Premis Nacionals de Recerca (PNR 2021). Segons les bases dels premis, les universitats, els centres de recerca, instituts universitaris de recerca, les acadèmies, les empreses i fundacions i, en general, tots els agents del sistema català de recerca i innovació, poden presentar candidatures a totes les categories. La presentació de candidatures per als PNR 2021 cal formalitzar-la, fins al 28 de setembre.

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x