El 5 de juliol de 2025, la República de Cap Verd celebra mig segle d’independència. Aquesta fita no només és un motiu d’orgull per al poble capverdià, sinó també una ocasió per mirar amb ulls nous un país que, amb discreció i constància, s’ha consolidat com una de les democràcies més estables del continent africà i un punt estratègic a l’Atlàntic per al desenvolupament econòmic, turístic i empresarial. Després de la coneguda Revolució dels Clavells a Portugal, que aquests darrers mesos també ha estat abastament recordada, és important parlar de les conseqüències que aquell procés tingué en la descolonització d'Àfrica.
Cap Verd és avui un model en diversos àmbits: estabilitat institucional, respecte pels drets humans, bona governança i seguretat ciutadana. Aquests actius, combinats amb un entorn natural privilegiat —amb illes com Sal, Boa Vista o São Vicente que evoquen postals de paradís—, han situat el país com una destinació turística emergent, especialment apreciada pel mercat europeu. El turisme representa ja prop del 25% del PIB capverdià, i la seva projecció continua creixent amb una aposta clara per la qualitat i la sostenibilitat.
En aquest context, Catalunya pot trobar a Cap Verd un aliat estratègic. D’una banda, compartim valors com l’obertura al món, l’aposta per l’economia del coneixement i una vocació internacional clara. De l’altra, empreses catalanes com Meliá Hotels International i Barceló Hotel Group ja operen amb èxit al país, especialment a les illes de Sal, Boa Vista i Santiago, contribuint a l’oferta turística i a la creació d’ocupació de qualitat.
Meliá va ser una de les primeres cadenes espanyoles a establir-se a Cap Verd, amb establiments com el Meliá Dunas Beach Resort & Spa, a l’illa de Sal, que ofereix una experiència turística de gamma alta i una oferta variada per a famílies, parelles i viatgers internacionals. Barceló, per la seva banda, ha entrat amb força al país, amb l’obertura del Barceló Praia a la capital, Praia, i l’Occidental Boa Vista Beach a l’illa de Boa Vista, així com amb projectes en marxa com el Barceló Marine Boa Vista i un nou Adults Only a Santa Maria. Les inversions de Barceló superen els 80 milions d’euros i han generat més de 1.600 llocs de treball, el 95% dels quals ocupats per personal local. Aquest compromís amb la formació i el territori és un exemple de com les empreses catalanes poden contribuir activament al desenvolupament del país.
Cap Verd no només necessita inversió, sinó també col·laboració. La llarga experiència catalana en el desenvolupament turístic sostenible, la formació professional o la gestió eficient dels recursos hídrics pot aportar un gran valor afegit al seu procés de creixement. A més, la proximitat cultural i idiomàtica —amb una forta presència de la llengua portuguesa i una comunitat capverdiana activa a Catalunya— facilita l’entesa i les sinergies. La col·laboració amb institucions com l’Escola de Hotelaria e Turismo de Cabo Verde obre la porta a projectes conjunts de formació, capacitació i transferència de coneixement.
La presència d’aquestes cadenes hoteleres no només reforça la imatge de Cap Verd com a destinació turística de qualitat, sinó que mostra la capacitat d’internacionalització de les empreses catalanes, especialment en sectors estratègics com el turisme, l’hoteleria o les energies renovables. Aquest dinamisme empresarial pot estendre’s a altres àmbits, com les infraestructures, els serveis digitals, la logística o l’alimentació.
En el pla institucional, cal seguir reforçant els vincles de cooperació entre Catalunya i Cap Verd. Les cambres de comerç, les agències de promoció econòmica i les organitzacions empresarials tenen aquí un paper clau per a facilitar la inversió i la creació d’aliances estratègiques. No es tracta només de buscar nous mercats, sinó d’apostar per una presència que aporti valor mutu i ajudi a consolidar una regió més pròspera, amb una relació equilibrada i sostenible.
Cap Verd celebra 50 anys mirant al futur. I Catalunya ha de saber veure en aquest petit arxipèlag una gran oportunitat. Per a les nostres empreses, per al nostre model turístic i, sobretot, per contribuir a una nova manera d’entendre la cooperació internacional: basada en el respecte, la confiança i la creació conjunta de valor.
Els darrers mesos, el reconegut Dr. Pedro Clarós ha esdevingut nou Cònsul Honorari de Cap Verd a Barcelona. S'obren noves perspectives de lideratge a l'hora d'establir sinergies entre la nostra ciutat i aquest país africà amb tantes possibilitats.