Catalonia Talent

Catalonia Talent

Bellvitge identifica dos gens implicats en les afectacions cerebrals dels nens i nenes amb símptomes obsessiu-compulsiu

22 de desembre de 2021

Articles - Salut

Un equip de recerca del programa de neurociències de l’IDIBELL i de l’Hospital Universitari de Bellvitge, liderat pel Dr. Carles Soriano-Mas, també membre del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), ha identificat dos gens associats amb el comportament anormalment reverberant dels circuits cerebrals implicats al TOC. L’activació reiterada d’aquests circuits impedeix que el pacient pugui passar de manera fluida d’una tasca a la següent, cosa que s’acaba traduint en el comportament repetitiu característic.

“Aquests resultats suposen un pas endavant en la identificació de possibles dianes terapèutiques i el desenvolupament de nous tractaments farmacològics”, explica el Dr. Soriano-Mas. Així mateix, els gens identificats estan relacionats amb l’anomenada neurotransmissió glutamatèrgica, per tant, tal com indica el doctor, una de les vies terapèutiques que cal abordar seria aquest tipus de connexió neuronal.

L’aparició de símptomes obsessivocompulsius durant la infància es considera un factor de risc per desenvolupar TOC a l’edat adulta. Es creu que l’aparició d’aquests símptomes primerencs ja és indicativa d’una possible alteració en els circuits cerebrals implicats al TOC. “D’aquí la importància de la detecció precoç –indica Dr. Maria Suñol, primera autora del treball–, si identifiquem a temps els primers símptomes i les seves causes podríem ser capaços d’aturar-ho abans que es cronifiquin les possibles alteracions cerebrals”.

Contingut relacionat

Carregant...
x